2024. április 26., péntek

155 ember a hó fogságában Magyarországon


Az újvidéki Feniks utazási cég három autóbusza közül már csak egy vesztegel Győr közelében. Goran Ivanović, a Feniks utazási cég igazgatója szerint az utasok jól vannak, az autóbuszban tartózkodó csecsemő és édesannyja is, aki, nem akarta elhagyni az autóbuszt -- írja az újvidéki Radio 021-es honlapján. Ivanović hozzátette, az anya azért döntött így, mert a mentőcsapatok már csak pár száz méterre vannak az autóbusztól, melyben van elegendő élelem, ital valamint üzemanyag a fűtéshez.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a legfontosabb hír az, hogy 155 ember van még az utakon a hó fogságában, és 285 jármű, amelyeket nem tudtak kimenteni. "Kifejezetten nehéz és súlyos helyet az M1-es autópályán, Bábolna környékén van, ahol 12 kilométeres szakaszon hófal van. Az erős szél miatt a helikopterek bevetése is gondot okoz" - mondta. Orbán megköszönte az osztrákok segítségét. A miniszterelnök szerint egyetlen személy van közvetlen életveszélyben, ő egy elakadt mentőautóban várja, hogy mi lesz vele. Orbán szerint az illető tüdőtranszplantáción esett át.

"Természetesen nagyon sok a fáradt és kimerült ember" - fogalmazott. Azt mondta, sokan, főleg a kamionosok nem akarják elhagyni a járműveiket. Ezért arra kérte az embereket, hogy a hatóságok kérésének tegyenek eleget, bármennyire is bíznak magukban. "Higgyék el, az ország bizonyos részein olyan helyzet állt elő, ahol a türelem a legfontosabb" - mondta a minniszterelnök.

Orbán szerint Hajdú-Bihar megyében éjfélig rendeződik a helyzet, és Szabolcsban valószínűleg reggeltől lesz áram. Orbán szerint a polgármesterek képesek voltak ellenőrzésük alatt tartani a helyzetet. 8048 rendőr vetettek be és 1140 katasztrófavédelmist. A katonákat beleszámolva több mint tízezer hivatásos vett részt a hóhelyzet megoldásában. Orbán megköszönte a civilek közreműködését, szerinte nagyon széles körű volt a szolidaritás.
 
Orbán azt mondta, hogy ketten haltak meg a hóhelyzet miatt, akkor, amikor 41 autó csúszott össze Somogyban. Orbán tudomása szerint az utcán nem fagytak meg emberek. Orbán szerint 12006 embert mentettek ki a hó fogságából, és 227 helyet nyitottak meg a kimentett autósoknak.