2024. április 25., csütörtök

28 busz akadt el a hóban Győrnél

Nagyszámú szerbiai állampolgár a veszteglő utasok között

Csütörtök este óta veszetegel egy 28 autóbuszból álló sor Győrnél, az újvidéki Radio 021-es információi szerint nagyszámú szerbiai állampolgár van az utasok között. A budapesti szerb nagykövestégtől kapott legutóbbi információk szerint az útszakasz tisztítása megkezdődött.


A Radio 021-es információi szerint az újvidéki Vojvodina Atlétikaklub tagjainak autóbusza is az elakadt járművek között van, melyben 41 gyermek vár a mentésre. Az edzőjük elmondása szerint rendelkeznek elegendő élelemmel és vízzel, valamint az autóbusz fűtése is működik.

A Szerbiai RTV-nek reggel jelentkezett Dragan Mamlov, aki az egyik elakadt autóbusz utasa, elmondása szerint az elakadt autóbuszok Bécs és Belgrád között közlekednek. Elmondása szerint nagyon hideg van valamint  erős a hófúvás, a legközelebbi benzinkút négy kilométerre van tőlük. Az autóbusz utasai között van egy öt hónapos csecsemő is.

A nagyszámú szerbiai utas miatt a nagykövetség állandó kontaktusban van a magyar szolgálatokkal valamint az érdeklődő hozzátartozók számára elérhetőek a +381 322 98 38 telefonszámon.

Az M1-es autópálya és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a legtöbb az elakadt jármű - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint szerda délutántól csütörtökön tíz óráig mintegy 300 autó és körülbelül 400 teherjármű akadt el a rendkívüli hóhelyzet miatt a megyében. Közlése szerint csütörtökön mintegy húsz centiméternyi hó esett, a hajnali óráktól kezdve megszűnt a csapadék. Ugyanakkor nagyon erős, körülbelül 70-90 kilométeres sebességű szél fúj, amely sok helyen hóátfúvást okozott és a hó az utakra fagyott. A látótávolság közepes, 100-300 méter között van, illetve a hófúvásos szakaszokon rossz, 100 méter alatti.

A Kisalföld Volán 28 autóbusza vesztegel a hó fogságában – közölte a társaság személyszállítási igazgatója. Mihályka Imre azt mondta: Csorna, Kapuvár és Győr térségében "állunk, egyszerűen nincs lehetőségünk közlekedni", míg Mosonmagyaróvár és Sopron térségében, ha fennakadásokkal is, de megy a forgalom.

Az elakadt járatok között több olyan is van, amelyről még nem tudták kimenteni az utasokat és a sofőrt. Egy Győrből a közeli Bőnybe tartó busz száz utasának felét egy közeli baromfitelepen sikerült elhelyezni, a többiek, a "fűtött, de nem komfortos" járművön éjszakáztak.

Éjjel az M1-es autópályán a társaság négy busza vesztegelt, "ott minden olyan körülmény adott, ami akadályozza a közlekedést: a hó, a szél, a jég és több keresztbefordult jármű" – jegyezte meg az igazgató. Több olyan busz is elakadt, amely a győri Audi-gyárból szállította volna haza a délutáni műszak dolgozóit, így nem ért célba az ácsi és a neszmélyi járat sem.