2024. április 20., szombat

„Itt kell elvégezni a munkát”

A VMSZ óbecsei szervezete a Petőfi-szobornál emlékezett az 1848–49-es szabadságharcra

A Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezete csütörtökön délután a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör mellett lévő Petőfi-szobornál tartott megemlékezést az 1848–49-es szabadságharc 165. évfordulója alkalmából.

Szilágyi Edit köszöntőjében kiemelte: mindig jó magyarnak lenni, és a kisebbségi lét miatt nem siránkozni kell, hanem megoldásra váró kihívásként éljük meg azt.

Dr. Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének az elnöke ünnepi beszédében arról szólt: a határon túliaknak itt kell boldogulniuk, itt kell elvégezniük a munkát, itt kell értelmes célokat kitűzniük maguk elé, nevelni a gyermekeiket és gondoskodni szüleikről.

– Hogy lesz-e a ma élő magyarok tetteiből a közösségért, az egész nemzetért végzett munkálkodásnak egy új nagy ünnepe, amely szinte kigördül a nép lelkéből, nem tudhatjuk. A mi dolgunk mindennap megtenni a magunkét, kilépve saját önzésünk és félelmeink köréből – tette hozzá Molnár.

A megemlékezést Ragács Emese éneke és Molnár Kinga szavalata tette ünnepélyesebbé. Az ünnepség végén dr. Ricz György az MNT nevében, dr. Varga László köztársasági képviselő, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke és dr. Molnár Viktor a VMSZ nevében helyezték el a kegyelet virágait, végül a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai koszorúzták meg a szobrot.

Az ünnepi műsor 19 órakor a péterrévei színházteremben folytatódott, ma öt órakor pedig a bácsföldvári katolikus temetőben koszorúznak.

Az önkormányzat szervezésében pénteken délután négy órakor ugyancsak a Petőfi-szobornál lesz ünnepség, míg a VMDK óbecsei szervezete fél háromkor a belvárosi katolikus temetőben, a szabadságharcban elesettek síremlékénél tart megemlékezést.