2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREKI LUXOL

Gazda nincs, a bérlők maradnak

Eredménytelenül végződött a csődbe jutott nagybecskereki Luxol kozmetikai cikkeket gyártó vállalat ingó és ingatlan vagyonának eladása. A vállalat székházában (Pancsovai út 72.) megtartott tegnapi árverésen ugyanis még érdeklődő sem volt, nemhogy vásárló. Az árverési dokumentációt sem vette meg senki, és a letétet sem fizette be egyetlen érdeklődő sem. Ez volt a 128 éves gyár eladásának első kísérlete. A csődeljárási igazgató és a hitelezők bizottságának nem maradt más hátra, mint tudomásul venni: a Luxol első árverezése eredménytelenül végződött.

Várhatólag a következő két hónapban újból megpróbálják eladni a gyárat. Valószínűleg maradnak a tegnapra meghirdetett kezdőárnál, amely szerint a gyár termelési részlegét, raktérhelyiségeit, valamint az energetikai berendezését valamivel több mint 343 millió dinárért bocsátják áruba. Ez az összeg a gyár felbecsült értékének a fele.

A Luxol kapacitásait pedig továbbra is az újvidéki Luks hem vállalat bérli, amely nagyjából a Luxol korábbi termékeit gyártja. A bérleti szerződés mindaddig érvényben marad, amíg nem talál gazdára a gyár vagyona.

A Luxolban 2011 novemberében indult csődeljárás a vállalat igazgatóbizottságának a kezdeményezésére. A csődeljárás költségeinek előlegét a belgrádi Multi BG vállalat fizette be. A nagybecskereki Gazdasági Bíróság által vezetett eljárás a csőd kikiáltásával ért véget tavaly áprilisban, miután a törvényes határidőben senki sem kínált fel átszervezési tervet. Egyik utolsó lépésként most elárverezik a vállalat vagyonát, hogy az így kapott pénzből kártalanítsák a hitelezőket.

A Luxol több mint egy évig volt fizetésképtelen, a mintegy 170 dolgozót foglalkoztató vállalat adóssága pedig elérte a 150 millió dinárt. Hosszú ideig nem kaptak fizetést a dolgozók, és nem fizették az adót és a járulékokat. Közben a gyárat lekapcsolták az áramvezetékről, és a vízszolgáltatást is megvonták tőlük, ami után teljesen leálltak a termeléssel. Az elmúlt egy-két évben külföldi stratégiai partnerek érkezését rebesgették, és a kozmetikai ház létjogosultságát hangoztatták.