2024. március 28., csütörtök

Közönségcsalogató rendezvények

Mind látogatottabbak a magyarkanizsai József Attila Könyvtár műsorai, és gazdagodott a könyvállomány

Egymást érik a színvonalas rendezvények a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban, Magyarkanizsán és Horgoson egyaránt. Előbb a nőnapi műsorok vonzottak szép számú nézőt mindkét könyvtárba, Horgoson A ketten a versben című zenés-verses összeállítást láthatta a közönség a Tallián Marianne és Lázár Balázs budapesti színészházaspár előadásában. Magyarkanizsán Nőnapi csokor helyi szerzők tollából címmel rendeztek alkalmi műsort a könyvtár Koncz István termében, a műsor vendége volt Kenyeres Ivanka, Vidović Pakai Kornélia, Pekla József és Körmendi Gyöngyi. Majd Kiss Tamás A tükörtestvér című könyvének bemutatója töltötte meg zsúfolásig a termet – olyannyira, hogy nem is egy termet, hiszen a felső szintre, sőt, a lépcsőre is jutott közönségből. A könyvtár belépőjében még a mai napon megtekinthető a Zentai Történelmi Levéltár kiállítása a Tisza menti városok idegenforgalmi kínálatáról. A következő irodalmi rendezvény pedig március 19-én lesz, Miloš Latinović Zvezde i ostrva című kötetét a szerző, valamint Dunja Trifunivić fogja bemutatni Magyarkanizsán.

Vörös Anna és Vater Erzsébet könyvtárosok arról is beszámoltak, hogy nemcsak elosztói voltak a Márai-program keretében ide érkezett könyvadománynak, hanem a József Attila Könyvtár magyarkanizsai és horgosi könyvállománya is gyarapodott. Összesen 352 könyvet kaptak és 9 hangoskönyvet, az adomány értéke 800 000 forint. Ők olyan könyveket válogattak a megadott jegyzékből, amelyekhez eddig nem tudtak hozzájutni, például Márai és Hamvas köteteit, valamint a Magyar Katolikus Lexikont.
Rendszeresek a könyvtárban a foglalkozások az általános iskolás diákokkal, és könyvtárórák mellett például egy rajzpályázatban is segítenek a könyvtárosok. Vörös Anna elmondta, hogy tájékoztatta a község iskoláit a Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című könyvéhez kapcsolódó pályázatról, és mivel nagy érdeklődés nyilvánult meg iránta, ezért vállalták, hogy a pályaműveket eljuttatják a pályázatot kiíró Móra Könyvkiadó címére.
Egy kedves vendég fogadására is készülnek Magyarkanizsán: április elején ide látogat Rigó Béla költő, író, műfordító, szerkesztő. Hol vannak a régi utcák, terek? – teszi fel a kérdést Városmeséiben, és ellátogat majd a község néhány iskolájába is.