2024. április 19., péntek

Tarthatatlan állapot, de lehet megoldás

Zérótolerancia a lopásokkal szemben – Köztéri kamerák felállítása –Növelni a rendőrség és a mezőőrszolgálat létszámát – Legyenek magyarul is tudó és a terepet is ismerő rendőrök – Falugyűlés

A faluban elszaporodott lopások, betörések miatt a polgárok többsége tarthatatlannak tartja a kishegyesi közbiztonsági helyzetet, nem csoda tehát, hogy több százan gyűltek össze kedden este ennek a problémának szentelt falugyűlésre a helybeli tűzoltóotthonba. A gyűlést, amelyen jelen voltak a parlamenti képviselők, a község képviselői, a rendőrség képviselői, ifj. Juhász Bálint, a helyi közösség tanácsának elnöke vezette, és bevezetőjében fel is vázolt is néhány megoldási javaslatot, többek között a köztéri kamerák felszerelését, a rendőrség állományának növelését és a felszerelésüket, valamint a mezőőrszolgálat növelését. Ez utóbbira ugyanis van törvényes lehetőség, nem úgy, mint a polgárőrség megszervezésére.

Az emberek többsége nem fért el a tűzoltóotthon nagytermében

Az emberek többsége nem fért el a tűzoltóotthon nagytermében

Pásztor Bálint képviselő azt hangsúlyozta, hogy egész Észak-Bácskában és Bánátban katasztrofális a közbiztonsági állapot, mint mondta, három megoldási lehetőség kínálkozik. Az egyik: megvalósítani a zérótoleranciát a lopásokkal szemben, mégpedig úgy, hogy az ötezer dinár alatti lopásokat tegyék a kihágások kategóriájába. Ezzel kapcsolatban a VMSZ képviselői csoportja be is adta az idevágó törvénymódosítási javaslatot. A másik a rendőri jelenlét fokozása. Az utóbbi hetekben, napokban több helyen voltak razziák, és ezeknek lett is eredménye. A harmadik nagyon fontos, hogy a polgárok is vállaljanak ebben aktívabb szerepet és figyeljenek a szomszédjaikra.
Az észak-bácskai rendőrparancsnokság képviselője elmondta, hogy a statisztika szerint nem növekedett drasztikusan a lopások száma, viszont biztos, hogy ez nem pontos adat, mert nem jöttek volna el az emberek a gyűlésre, ha ez igaz lenne. Ezért arra buzdított mindenkit, hogy minden egyes lopást jelentsenek a rendőrségnek. Rámutatott arra is, hogy érezhető a rendőrség jelenléte a községben, de ez túlfeszített állapot, egyszerűen nincs elegendő rendőr. Szintén a polgárok közreműködését kérte Kovács Zoltán, a kishegyesi rendőrállomás parancsnoki teendőkkel megbízott parancsnokhelyettese, arra buzdítván mindenkit, hogy minden egyes betörést, lopást jelezzenek, és az is, ha észrevételük van a helyszínelő rendőrök munkájára. Dr. Bíró István tartományi képviselő közölte, hogy képviselői csoportja a magántulajdon védelmének fokozását kéri a köztársasági parlamentben. De ehhez több rendőr is kellene, hiszen Észak-Bácskában 120 rendőri hely betöltetlen, a kishegyesi községben pedig 8 rendőr vigyáz a három falura. A maga részéről szintén szorgalmazta, hogy a polgárok is legyenek aktívabbak a kérdésben. Dr. Celluska Frindik Erzsébet polgármester elmondta, hogy a maga részéről az önkormányzat is próbálja segíteni a rendőrség munkáját, de kérik, hogy olyan rendőrök teljesítsenek szolgálatot a községben, akik ismerik a terepet. A rendőri káderállomány felerősítését szorgalmazta Marko Rovčanin is, és bejelentette, hogy a község a maga részéről az idén egy gépkocsit adományoz a rendőrségnek.
A beszédeket követően természetesen a polgárok is szóhoz jutottak, és majd egy órán át fejtették ki véleményüket, meglátásaikat, észrevételeiket. Felvetődött például, hogy nem lehetne-e önkénteseket rendelni a rendőrségi járőr mellé, akik ismerik a terepet és a nyelvet. Elhangzott az is, hogy nyilvánosságra kellene hozni a tolvajok nevét. Sokan szorgalmazták, hogy a rendőrség kapjon nagyobb fennhatóságot a vagyon védelme esetében, mások azt mondták, hogy az állam ne hivatkozzon a válságra, ha Kishegyesen megvan, hogy pontosan hány rendőrre van szükség, akkor ott annyinak kell lennie. Az állam se kérdi, honnan teremti elő a polgár a pénzt arra, hogy a traktorokat személygépkocsikra jellemző felszerelésekkel kell ellátni. Sokan szóltak a bizalom kérdéséről is, mondván, hogy az embereknek azokhoz van bizalmuk, akiket ismernek, s éppen ezért kellene a rendőrség állományát a három faluból magyarul is tudó helybeliekkel feltölteni. Erre buzdított az országos rendőrigazgatóság helyettes vezetője, mint mondta, rendkívül fontos, hogy bizalom alakuljon ki a rendőrség és a polgárok között. Ezért hamarosan megjelenik a belügyminisztérium pályázata rendőrök felvételére, s erről a területről is várnak jelentkezőket, hogy a polgárok sokkal inkább a magukénak érezzék a rendőrséget.
A jelenlevők megállapodtak abban, hogy egy hónap múlva újra tartanak egy falugyűlést ugyanerre a témára, abban a reményben, hogy addig legalább valamelyest javul majd a helyzet.