2024. április 19., péntek

Elnapolt vereség

Novak Đoković zsinórban 20. győzelmét aratta az Indian Wells-i torna 3. fordulójában. A világelső szerb, végtelenül furcsa meccsen, két játszmában győzte le 68 perc alatt a ranglistán 31. bolgár Gligor Dimitrovot, és bejutott a nyolcaddöntőbe, melyben az USA új legmagasabban rangsorolt teniszezője, a Novakkal egyidős Sam Querrey lesz az ellenfele. A meccs külön varázsa, hogy Đoković éppen Querreytől szenvedte el az egyelőre utolsó vereségét, amikor a tavalyi párizsi 1000-es mestertornán az amerikai a 6:0-ra elveszített első játszma után kerekedett felül. Korábban játszottak még négyszer, s Novak általában könnyen tudott győzni.

A számos önhibával kezdett Đoković a 4. játékban veszítette el az adogatást, s Dimitrov az előnyt 5:2-ig tartani tudta. Novak saját adogatásán szépített, majd az utolsó alkalma adódott, hogy a bolgár kezdőütésén mentse a menthetőt. Az újabb szépítésért semmit sem kellett tennie, hisz Dimitrov, amikor a játszmáért adogatott, három kettős hibával és rövid labdaváltás utáni önhibával ajándékozta meg a világelsőt. Itt az is érdekes, hogy még az ATP hivatalos honlapja is négy kettős hibát említ a 9. játékban, holott csak három volt. Dimitrov tehát képletesen a kisujját nyújtotta, Đoković pedig ilyen esetekben elveszi az egész kezet. Az első játszma rövidítésbe torkollott, amelyben Novak 5:0-ra és 6:2-re vezetett, majd 6:3-nál a bolgár nagy megrökönyödésére, elismerte a bírói tévedést, és átadta a pontot. Dimitrov ettől annyira meghatódott, hogy a következő labdát a hálóba pofozta, a második játszmában pedig ismételten bebizonyította, hogy a pszichéje egy tátongó lyuk. Ezzel magyarázható, hogy abból a 17 meccsből, amelyet eddig a top10 tagjai ellen játszott, időnkénti jó játék ellenére, 16-ot elveszített.

Đoković a meccs után bevallotta, hogy a győzelem nem a saját érdeme, viszont higgadt tudott maradni, és várta az alkalmat, a második játszmában pedig már semmi gondja nem volt a lelkileg lerongyolódott ellenfelével.

Đoković tehát sikerrel elnapolta a vereséget, majd egy másik napon kap ki, mert egészen bizonyos, hogy a sorozata, mint 2011-ben is, meg fog megszakadni, ezúttal azonban folytathatja az utat a tornagyőzelem felé.

A nap többi meccsén is volt parázs. Andy Murray az első játszmában három break-labdát mentett a tajvani Lu ellen, és látszólag könnyen nyert, Jo-Wilfried Tsonga a második játszmát 0:4-ről fordította meg az amerikai Mardy Fish ellen, Tommy Haas meccslabdát mentve győzte le Nicolas Almagrót, Kej Nisikori veresége pedig óriási meglepetés, hisz az argentin Carlos Berlocq mindeddig nem arról volt ismert, hogy győzni tudott a legjobb 20 tagjai ellen.

A nőknél Agnieszka Radwanska meglepetésre kikapott az orosz Marija Kirilenkotól, s kiesett húga Urszula is. Ugyancsak búcsúzott a két fiatal spanyol, de Muguruza és különösen Arruabarrena nem vallottak szégyent.