2024. április 24., szerda

DP: Egyesek elhagyják, mások belépnek

Kruševacon a Demokrata Párt kilépett tagjai Együtt Szerbiáért néven új pártot alapítanának. A DP 25 egykori tagját Dušan Petrović vezeti. A kezdeményező bizottság tagjai között a DP egykori kruševaci elöljárói találhatók. Miodrag Đidić, a bizottság tagja szerint a városban 180 személy támogatta az új párt megalakításának ötletét, ezek közül 90-en a DP egykori tagjai voltak.

– Célunk, hogy az Együtt Szerbiáért pártba ne csak egykori DP-tagok, hanem minden olyan ember belépjen, aki szimpatizál programunkkal – mondta a bizottsági tag.

Szavai szerint a párt programja Szerbia decentralizációja köré épül, majd hozzátette, azért hagyta ott a DP-t, mert a párt nem támogatta a decentralizációt. Mint megjegyezte, egyes volt párttársaival a jövőben már az Együtt Szerbiáért párt színeit képviselik majd a városi hatalomban.

Miközben Kruševacon egyesek kilépnek a DP-ből, mások éppen belépnek e pártba. A kruševaci Változásokért Mozgalom, amely a helyhatósági választásokon elnyerte a polgárok többségének bizalmát, úgy döntött, hogy csatlakozik a DP-hez. A DP közleménye szerint a két párt közötti együttműködési szerződést Dragan Đilas, a DP elnöke és Branislav Katančević, a mozgalom elnöke csütörtökön írja alá. Katančevićet a DP három éve ezelőtt zárta ki a pártból. A két párt egyesülése egyébként megkérdőjelezi a jelenlegi hatalmi koalíció megmaradását, amelynek élén a mozgalom áll. Az egyesülés miatt a DP koalícióba kerülne a Szerb Haladó Párttal is.

Danilo Bašić, a DP kruševaci bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy tudomásul vette részvételüket a helyi hatalomban. Ugyanakkor Bratislav Gašić, Kruševac polgármestere és a SZHP helyi bizottságának alelnöke nem kívánta kommentálni a történteket, ameddig a koalíciós szerződést alá nem írják, majd hozzátette, hogy a DP-vel nincs koalíciós megállapodásuk. Mint megjegyezte, előbb konzultálnak a koalíciós partnereikkel, majd a párt központjával, s csak ezt követően reagálnak a történtekre.

A kruševaci önkormányzati hatalom 70 képviselőből áll, ebből az SZHP 21 képviselőt, a Változásokért Mozgalom 17 képviselőt, a Szerbiai Szocialista Párt –Egységes Szerbia 14 képviselőt, a Szerbiai Demokrata Párt pedig 4 képviselőt adott. Az ellenzékben politizáló DP-nek 12 képviselője van az önkormányzatban, míg a Szerbiai Egyesült Régióknak 2.