2024. március 28., csütörtök

Hová lett a pénz?

A haladók kérdései a bégaszentgyörgyi Agroživ (szocialista) vezetőségéhez

A Szerb Haladó Párt bégaszentgyörgyi (Žitište) községi bizottsága tegnapi közleményében azt állítja, hogy ügyviteli gondokkal küszködik a helybeli Agroživ baromfifeldolgozó: a dolgozók nem kapnak fizetést, a társaság számlája zárolva van, és azt rebesgetik, hogy hamarosan sokan kényszerszabadságra kerülnek. A haladók ezek kapcsán azt kérdik az Agroživ vezetőségétől, hogy mi okozta az előállt helyzetet és ki a felelős emiatt. Emlékeztetnek arra, hogy a baromfifeldolgozó társaság a fejletlen határ menti község legnagyobb ipari létesítménye, sok család egzisztenciája függ tőle.

Nemrég eladták a csődeljárás alatt álló társaság vagyonának egy részét, amivel veszélybe került a termelési rendszer fenntartása, és 1300 dolgozó munkahelye. Az Agroživben előállt helyzettel foglalkozó munkacsoport (amelynek munkájában részt vesz Mitar Vučurević, az SZHP községi bizottságának elnöke is) előtt Predrag Amižić, az Agroživ vezérigazgatója nemrég azt mondta, hogy a 2012-es évet 50 millió eurós jövedelemmel zárták (ami a kétszerese a 2011-ben megvalósított haszonnak), hogy a hazai piac 60 százalékát fedik, és hogy a termeléssel nincsenek gondjaik. Az igazgató szerint az egyetlen gondjuk az, hogy nemrég a csődeljárás folyamán eladták a társasággal együttműködő, de önálló jogi személyként ténykedő szerbittabéi, tamásfalvai és Banatsko Karađorđevo-i baromfitelepeket. Ezzel veszélybe került az Agroživ vágóhídjának nyersanyagellátása. A haladók most arra emlékeztetnek, hogy ez a probléma már megoldódott. A megegyezés értelmében a csődbe jutott vállalatok vagyonát mindaddig nem adják el, amíg az Agroživ nem talál magának stratégiai partnert, akkor pedig a kooperáló vállalatokat integrálják a kompániába.

A haladók nem értik, hogy a hazai baromfihús 60 százalékát biztosító társaság miért nem bírja kifizetni a dolgozók bérét, és miért van a számlájuk zárolva, mindamellett, hogy tavalyi jövedelmük 50 millió euró volt. Szeretnének választ kapni arra is, hogy mekkora volt a kompánia kiadása. Végül felteszik a kérdést, hogy felel-e majd valaki az előállt helyzetért vagy csak a kényszerszabadságra küldött dolgozók fizetnek meg mindenért.

Az Agroživben arra számítanak, hogy az elkövetkező hat hónapban a stratégiai partner megkeresésében segítséget kapnak a szerbiai kormánytól és a Srbijagastól (amely 2010-ben átvette őket). Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója nemrég kijelentette, hogy egy olasz vásárló akarja megvenni az Agroživot, amihez már csak az állam jóváhagyása hiányzik. További hivatalos információ erről a későbbiekben nem hangzott el.

Egyelőre nem tudni, hogy a haladók közleményére érkezik-e reakció a szocialista táborból. Ugyanis köztudott, hogy Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója a Szerbiai Szocialista Párt magas rangú tisztségviselője, és ennek a pártnak a tagja Predrag Amižić, az Agroživ vezérigazgatója is.