2024. március 28., csütörtök

Egészséges gyermeket szült egy ötszörös szervátültetésen átesett nő

Egészséges kislányt szült egy miami kórházban egy nő, aki 2007-ben ötszörös szervátültetésen esett át. Ez az első ismert eset, amikor ilyen sokszoros szervátültetéses páciensnek gyermeke született.

Fatima al-Anszári február 26-án császármetszéssel hozta világra gyermekét. A 26 esztendős anya szerdán jelent meg a sajtó előtt kislányával a karján. Mint mondta: nehéz szavakba öntenie érzelmeit, de „a világ legjobb érzése” tölti el.

A Katarban élő nőt 2007-ben műtötték meg a miami Jackson Memorial kórházban: új májat, hasnyálmirigyet, gyomrot, vékony- és vastagbelet kapott. A szervátültetésekre azért volt szükség, mert vérrög keletkezett bélrendszere egy nagyobb vénájában.

Kislánya, aki az Alkadi Alhajal nevet kapta, két kilóval született. Az anya tervei szerint hamarosan hazatérnek Katarba.

2011-ben 600 ötszörös szervátültetésre került sor a Béltranszplantációs Szövetség legfrissebb adatai alapján. Az állapotos transzplantáltakat nyilvántartó amerikai National Transplantation Pregnancy Registry szerint pedig ez az első alkalom, hogy ötszörös szervátültetett páciensnek született gyermeke.

A nő ugyanabban a miami kórházban szülte a kislányt, ahol annak idején megoperálták. Orvosai szerint egészségi állapota megengedi, hogy akár második gyermeket is vállalhasson. A szakemberek úgy vélik: az eset reményt nyújthat a gyermekvállalásra más többszörös szervátültetett betegeknél is.