2024. április 19., péntek

Ana kihagyta a lehetőségeket

Megindult a lejtőn a másik volt világelső szerb teniszezőnő is. Jelena Janković már tavaly kiesett az első húszból, s azóta beláthatta, hogy nagyon nehéz lesz oda újra visszajutni, hétfői Indian Wells-i veresége révén pedig Ana Ivanović négyet ront, hétfőn már csak 17. lesz a ranglistán, s egy-két további baklövés után az ő rúdja is kiáll a legszűkebb elitből.

Ivanović három játszmában veszített a 3. fordulóban a német Mona Bartheltől, aki a ranglistán is megelőzhetné már e héten, s ezzel Anát a 18. helyre taszítaná, ehhez azonban serleget kellene nyernie. Ebben a mezőnyben ez a forgatókönyv egyáltalán nem valószínű, bizonyos azonban, hogy Mona továbbra is haladni fog, s vele együtt Indian Wellsben nagyszerűen szerepel még három egészen fiatal teniszezőnő. Az egyik Urszula Radwanska, a sokkal híresebb Agnieszka húga, aki már nyolcaddöntős, ugyanúgy, mint a spanyol Garbine Muguruza is, aki a szlovák Ribarikovát is a lelátóra küldte az első játszma 2:4-es állása után zsinórban megnyert tíz játékkal, a nyolcaddöntőben pedig nem lesz teljesen esélytelen a közepes formában levő ausztrál Samantha Stosur ellen. Egyedül a másik spanyol, Lara Arruabarrena nyolcaddöntője erősen vitás, hisz az éjjel a volt világelső Marija Sarapovával találkozott.

Habár az eredmény klasszikus kiütést sugall, Ivanovićnak volt esélye a némettel szemben. A vesztett játszmában elmulasztott néhány esélyt a játéknyerésre, vagyis a meccs időnként egészen szoros küzdelemmel telt. Mindennek ellenére Barthel győzelme mégsem vitatható, ő volt a csatában a jobbik fél.

A férfi egyesben csak két egyenrangú meccs volt, hisz Federer, Berdych, Gasquet és Anderson több mint könnyen menetelt a 16 legjobb közé, Rafael Nadalnak pedig ugyanezért pályára sem kellett lépnie, hisz az argentin Leonardo Mayer sérülés miatt feladta. Gilles Simon sokat bajlódott honfitársával, Benoit Paire-rel, Ernests Gulbis pedig, időnkénti látványos megoldásai ellenére, nem volt annyira meggyőző, mint az előző meccsein, amiből az olasz Andreas Seppi majdnem tőkét kovácsolt. Gulbis az első játszmát 5:2-es vezetésről adta le, a következő kettőben pedig kétszer is szorongatott helyzetből menekült, majd időben nyerte el az adogatást. A nyolcaddöntőben a tehetséges lett Nadalt tesztelheti, Federer és Wawrinka házi rangadón méri össze erejét, s rendkívül érdekes lehet a Berdych–Gasquet-csata is.

Novak Đoković az éjjel a bolgár Gligor Dimitrovval játszott a nyolcaddöntőért, a továbbjutót pedig az amerikai Sam Querrey és az ausztrál Marinko Matošević meccsének győztese várja.