2024. március 29., péntek
LAUREUS-DÍJ

Bolt és Ennis

A férfiaknál a jamaicai futó, Usain Bolt, míg a nőknél Jessica Ennis brit hétpróbázó nyerte a sportolói Oscar-díjnak tartott Laureus-díjat.

A 26 éves, 2009-ben és 2010-ben is győztes Bolt – aki csak hologramként volt jelen hétfőn a Rio de Janeiróban tartott ünnepségen – azzal érdemelte ki az elismerést, hogy tavaly a két sprintszámban, illetve a jamaicai váltó tagjaként 4 x 100-on is megvédte címét a londoni olimpián.

A hölgyeknél Ennis ugyancsak ötkarikás aranyérmével szolgált rá a díjra.

A csapatoknál a Ryder Kupán győztes európai golfcsapat kapta az elismerést, míg Michael Phelps amerikai úszófenomén – aki szemüvegben, szakállasan érkezett – különdíjat vett át összesen 22 olimpiai érmének köszönhetően.

Az év visszatérője Felix Sanchez dominikai atléta lett, aki 2004 után ismét ötkarikás aranyat szerzett 400 gáton, a legjobb extrémsportolónak járó szobrocskát pedig az osztrák Felix Baumgartner vette át, aki tavaly 39 kilométeres rekordmagasságból hajtott végre ejtőernyős ugrást.

A 2012-es „év áttörése” címet a 25 esztendős skót Andy Murray kapta meg, aki az olimpiai bajnoki címe mellett azzal is kivívta az elismerést, hogy négy elveszített Grand Slam döntő után végre győzni tudott a tavalyi US Openen.

A Laureus életmű díjat a korábbi kétszeres olimpiai bajnok futó, a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke, Sebastian Coe kapta meg.

Az év legjobb parasportolója a brazil úszó, Daniel Dias lett, aki Londonban hat aranyérmet szerzett a paralimpián.

A legjobbakról a Laureus Sportakadémia 47 tagja döntött, köztük Szeles Mónika is, aki az egyetlen magyar tagja az akadémiának.