2024. április 24., szerda

Újabb Bush lép színre az USA-ban

George P. Bush, az idősebbik Bush elnök unokája és az ifjabbik unokaöccse hivatalosan bejelentette, hogy Texas államban a jövő évi választáson indulni kíván a földügyi biztos posztjáért – közölték szerdán amerikai napilapok. A 36 éves reménybeli republikánus politikus jelenleg ügyész Fort Worthben. Apja Jeb Bush, Florida állam volt kétszeres kormányzója, aki a közelmúltban adott interjúiban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy 2016-ban versenybe szálljon az Egyesült Államok elnökségéért.

A médiában máris III. George-ként emlegetett jogász a tengerészgyalogság kötelékében megjárta Afganisztánt. Mivel anyja, Columba Bush mexikói születésű, a legifjabb Bushban sokan potenciálisan a konzervatív spanyol ajkú amerikaiak emelkedő csillagát látják.

A földügyi biztos hivatala felelős az állami tulajdonú földekkel folytatott gazdálkodásért és az ásványi kincsek – így a kőolaj kiaknázására vonatkozó jogosítványokért. A poszt megszerzése utat nyithat a magasabb pozíciók megszerzése felé Texas államban, amelynek kormányzója négy éven át, 2000-ben történt elnökké választásáig a politikusjelölt nagybátyja, George W. Bush volt.

A Time magazin internetes kiadásában megjelent esélylatolgatás szerint 1994 óta egyetlen demokrata politikusnak nem sikerült állami hivatalt elnyernie Texasban. Az állam népességnövekedése azonban az elmúlt évtizedben zömmel a spanyol ajkú lakosság gyarapodásának volt köszönhető. Ma már a texasiak 35 százalékban latin-amerikai származásúak, akik döntően a demokratákra szavaznak. A republikánusok azt remélik, hogy a legifjabb Bush megfordíthatja ezt a tendenciát.