2024. március 29., péntek

Megemelték a terrorrfenyegetettség szintjét Hollandiában

Hollandiában „jelentősre” emelték szerdán a terrorveszély szintjét az országból elsősorban Szíriába utazó iszlamista szélsőségesek növekvő számára és a holland ifjúság radikalizálódására hivatkozva.

– Megnőtt a valószínűsége egy hollandiai vagy egy külföldön lévő holland érdekeltség elleni támadásnak – írta közleményében a nemzeti biztonsági és terrorizmus ellenes koordinátori (NCTV) hivatal. A dokumentum szerint az utóbbi időben közel százan utaztak ki különböző afrikai és közel-keleti országokba, elsősorban Szíriába. A hivatal attól tart, hogy a radikális iszlámért külföldön harcoló szélsőségesek Hollandiába visszatérve híveket toborozhatnak maguk mellé.

A közlemény kitért arra, hogy a közel-keleti és észak-afrikai régióban végbement politikai változások lehetővé tették a radikális iszlám csoportok térnyerését, amelyek kikerültek a biztonsági erők ellenőrzése alól.

A terrorveszély megnövekedése nyomán a holland rendőrség és hírszerzés fokozta készültségét.

Hollandiában még nem hajtottak végre komolyabb terrortámadást, ugyanakkor a fővárosban, Amszterdamban 2004-ben egy marokkói származású holland férfi halálos kimenetelű merényletet követett el a multikulturalizmust és az iszlámot nyíltan bíráló holland filmrendező, Theo van Gogh ellen.