2024. március 28., csütörtök

Nem emelhető a minimálbér?

A Szerbiai Munkaadók Uniója (SZMU) szerint a szerb gazdaság a jelenlegi helyzetben nem engedheti meg magának a minimálbér emelését. A munkáltatók azzal érvelnek, hogy a munkaóra árának a növelése felgyorsítaná a pénzromlást, és „elüldözné” a külföldi befektetők egy részét.

Tavaly a munkaóra minimális árát 102-ről 115 dinárra emelték, ami 12, 5 százalékos bérfejlesztést jelentett. Az SZMU szerint ez „felelőtlen lépés” volt, aminek a végeredménye 12,2 százalékos év végi infláció lett.

A Szerbiai Munkaadók Uniója kedden kiadott közleménye felhívja a figyelmet, hogy a minimálbér több környező országban alacsonyabb, mint Szerbiában . Ez a helyzet Bulgáriában, Macedóniában, Montenegróban és Bosznia-Hervegovinában.

Az SZMU szerint a minimálbér emelése fékezné a külföldi befektetők érkezését, munkahelyek megszűnéséhez vezetne, s növelné a költségvetési hiányt is, ugyanis növelésével általános bérfejlesztést kellene végrehajtani a közszférában.

Stojan Stamenković közgazdásznak is az a véleménye, hogy egyelőre nem teremtődtek meg a feltételek a minimálbér emelésére. Szerinte a jelenlegi helyzetben az csak a további elbocsátások láncolatát indítaná el.

Az ország két nagy, reprezentatív szakszervezete, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Ágazati Szakszervezetek véleménye szerint a minimálbért minél előbb meg kell emelni. Az előbbi érdekvédelmi szervezet úgy tartja, a munkaóra minimális árát 115-ről 130 dinárra kellene növelni. Az utóbbi 10 százalékos emelést tart megfelelőnek.

Ha a munkáltatók ellenkezése ellenére a Szociális Gazdasági Tanácsban mégis megszületne a megegyezés a munkaóra minimális árának a 130 dinárra való növelésére, akkor a szerbiai minimálbér 2013 első felében – havi 174 munkaórával számolva – 22 620 dinárra nőne.