2024. április 19., péntek

Itt a tavasz, hol a tér?

A topolyai Felvonulási tér körüli munkálatok huzamosabb ideje állnak

A szép idő beköszöntével élettel telt meg a határ, a kőművesek és piktorok számára pedig véget ért a téli szünet. Topolya központjában a kikelet egy félbehagyott térre köszöntött be, s egyelőre semmi mozgás nem tapasztalható körülötte. A Felvonulási tér átalakítása két évvel ezelőtt kezdődött, s talán-talán az idén befejezik, még ha nem is teljesen, tudtuk meg a napokban. De, tekintsünk egy kicsit vissza, mi is történt azt követően, hogy a tér széléről eltávolították a lepukkant fabódékat?

2010. végén a Tartományi Nagyberuházási Alap 50 millió dinárt hagyott jóvá a tér rendezésére és kiépítésére. A munkálatok 2011. májusában kezdődtek, de csakhamar félbe szakadtak. Ennek oka: a nagyberuházási alap nem utalta át a teljes összeget, a kivitelező mindössze 12 millió dinárt kapott kézhez. 2012 tavaszán újraindultak a földmunkálatok, valamint elkezdődött a víz- és áramvezetékek lehelyezése is. Ekkor már az odaítélt 50 millió dinár helyet mindössze 35 millióról beszélt a város vezetése. Ez az összeg nem elég a tér befejezéséhez, de a használható állapotba lehet belőle hozni. Sajnos, ez a próbálkozás sem jött össze, a munkálatok újra leálltak. Jöttek a választások és hirtelen az olcsó, gyorsan befejezhető projektumokra helyeződött át a hangsúly. Győzedelmeskedett a napi politika, viszont a választásokat követő alkudozási időszakban sem történt semmi. A munka azóta szinte állandó jelleggel áll.
A héten annyit sikerült megtudnunk az illetékesektől, hogy tárgyalnak a kivitelezővel, aki azt ígéri, hogy a tartós szép idő jöttével nekifognak a munkálatoknak. Mondhatni, csak a kivitelezőn áll, hogy mikor készül el a Felvonulási tér.
Reméljük, hogy hamarosan, mert a Népkönyvtár mögötti tér története is mutatja, hogy Topolyának szüksége van az efféle közösségi helyekre.