2024. április 26., péntek

Ritkaságaink nyomában

Környékünkön csak a Krivaja völgyeiben lelhető fel a tarka sáfrány

Hétvégén az Arcus Környezetvédelmi Egyesület szervezésben 16 topolyai fiatal és idős „virágvadászatra” indult a Topolyai-tó partján. Szombaton a Mezőgazdasági Iskolánál gyülekeztek a természetbarátok, majd kikocsikáztak a művésztelepig, ahonnan gyalog közelítették meg a Büdös-tavat, illetve a Betyár-völgyet. Ez azok a ritka terültek közé tartozik, ahol minden tavasszal virágot bont a tarka sáfrány – mondta el lapunknak Sihelnik József, az Arcus aktivistája és a túra egyik szervezője. – A túrázóknak szerencséjük volt, egyrészt a szép idő miatt, ugyanis a tarka sáfrány összecsukja szirmait, ha nem süt a nap – mondta el Sihelnik. Másrészt már a Büdös-tónál is találkoztak e tavaszi virág néhány példányával, a Betyár-völgyben pedig nagy mennyiségben bukkantak rá. Kb. egy hete kezdődött a virágzása, és még kb. 2-3 hétig fog tartani – tette hozzá az Arcus aktivistája, majd arról is szólt, hogy Vajdaságban a Krivaja völgyrendszerében található a legnagyobb tarkasáfrány-állomány. Emellett a szabadkai homokvidéken, illetve a Fruška gorán lelhető fel ez a növény.

– A tarka sáfrány lelőhelye is igazi érdekességnek számít. A Betyár-völgy, amely a kerek erdőtől egészen a Büdös-tóig terül el, egy eredeti ősgyep, ami szintén ritkaságszámba megy – számolt be Sihelnik.
Az Arcus aktivistájától azt is megtudtuk, hogy ez a rész, sajnos, még nem számít védett területnek, noha vannak kezdeményezések, hogy azzá nyilvánítsák. Az ország környezetvédelmi politikája nem kedvez az efféle törekvéseknek, noha Szerbia területének kevesebb mint 6 százaléka védett, és több védett területre lenne szükség.