2024. április 18., csütörtök

Tunéziában felgyújtotta magát egy munkanélküli fiatal

Felgyújtotta magát egy fiatal kedden Tunisz központjában.

A munkanélküli férfi tette jelképesnek számít a mély válságba és szegénységbe süllyedt észak-afrikai országban, ahol egy mozgóárus önégetése indította el a 2011 januári forradalomhoz vezető tiltakozásokat.

A 27 éves Adel Hadri engedély nélküli cigarettaárus a városi színház lépcsőjén gyújtotta fel magát, a Habib Burgiba sugárúton, ahol a 2011. januári forradalom tüntetései zajlottak.

– Íme az ifjúság, amely cigarettát árul, íme a munkanélküliség – kiáltotta tette közben. Az arra járók megpróbálták eloltani a lángokat. A férfit kórházba szállították, nincs életveszélyben, de harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a fején és a hátán.

A 80-as évek közepe óta legsúlyosabb tunéziai lázadás 2010. december 17-én Szídi-Bu-Zaíd településen kezdődött, miután egy mozgóárustól a hatóságok elkobozták az engedély nélküli árusított gyümölcsöt és zöldséget, s a férfi tiltakozásul felgyújtotta magát. A 26 éves, családos Mohamed Buazizi jelképévé vált a más térségekre is átterjedő tiltakozásoknak és sztrájkoknak, öngyilkos tettét is többen követték Tunéziában és más arab országokban.

Halála tiltakozási hullámot indított útjára az arab világban, a tunéziai forradalom pedig kisöpörte a hatalomból az országot 23 éve vezető Zin el-Abidin ben Ali elnököt és kormányát.