2024. április 25., csütörtök

A nyitottság eredménye

Vasárnap megtartották a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ rendes évi közgyűlését

A közgyűlésen, az elnöki beszámolóban arról hallhattak a résztvevők, hogy az elnökség az elmúlt öt hónapban milyen aktivitásokat végzett, és mit valósítottak meg. A beszámolóban elhangzott az is, hogyan sikerült a pénzügyi helyzetet stabilizálni. Ladisity Melinda, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ elnöke elmondta lapunknak, hogy fél évvel ezelőtt, amikor az új elnökség átvette a ház irányítását, csaknem kétmillió dináros hiánnyal kellett szembenézniük.
– Köszönetet mondunk a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi szervezetének, hogy segítségünkre sietett. Valahogy sikerült megértetni azt a várossal, hogy nagy szükségünk van egy ilyen intézményre, és arra is, hogy működjön. Ennek köszönhetően, a pótköltségvetésből sikerült kétmillió dinárt elkülöníteni, amellyel sikerült rendezni az előzőleg felgyülemlett adósságot. Az idei év azonban újra bizonytalan, mert csak pályázatok útján szerezhetünk pénzt, a városi hatalom is csak pályázatok útján hajlandó pénzt adni. Sajnos kiderült, hogy a támogatásokon szerzett pénzt, csak célszerűen, programokra alapján lehet elszámolni, fizetésekre és a rezsiköltségekre pályázatok által nem kaphatunk pénzt – magyarázta Ladisity, majd hozzátette –, ez jelenti a Petőfi működtetésében a legnagyobb gondot. A nagyterem és a többi terem fűtése elég sokba kerül, ezt kellene valahogy megoldani. A város ugyanis ezt nem hajlandó finanszírozni.
– Egy olyan sugallatot kaptunk, hogy ezt a Magyar Nemzeti Tanács által kellene megvalósítani, ez lenne a következő nagy feladatunk, hogy megoldást találjunk erre a problémára – mondta a Petőfi elnöke.
Az új vezetőség nyitottságot, és sok új programot ígért, amikor átvette a Petőfi irányítását, ebből úgy tűnik, sok mindent sikerült megvalósítani.
– Főleg a gyermekeket és az ifjúságot céloztuk meg, mert majd nekik kell továbbvinni ezt a munkát, amit mi megkezdtünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy elhanyagoljuk az idősebb korosztályt, de főleg a gyermekek és az ifjúság számára szerveztünk aktivitásokat. Elkezdtük novemberben, a Petőfi-napokkal, egy olyan animátor csoportot szerveztünk be, amely csapatfejlesztő-játékokkal szórakoztatta és tanította a gyerekeket, ezeken a foglalkozásokon több mint 200 fiatal részt vett. Azóta is, heti, havi rendszerességgel az ifjúságnak moziesteket, bulikat, ismeretterjesztő-előadásokat szervezünk, a kicsik részére pedig játszóházat. Azon kívül, hogy a kis kórus és a képzőművészeti szakcsoportunk megkezdte munkáját, minden szombaton játszóház is van. Itt 30-40 gyermek fordul meg minden hétvégén, és igyekszünk mindig aktuális és érdekes témákat feldolgozni. Az utolsó két alkalommal például a dinoszauruszokról volt szó, a gyerekek nagyon élvezték, rajzfilmet is néztek, festettek, gyurmáztak, és persze az uzsonna sem maradt el – fejtette ki a központ elnöke.
A gyermekekkel szakavatott pedagógusok, pszichológusok, óvónők és tanítók foglalkoznak, valamint két színésznő is elfogadta, hogy időnként bevezetik a kicsiket a dráma és a színjátszás berkeibe. A gyerekek nagyon szeretik Uri Ferenc sakkóráit is. Többen igényelték a németórákat is, mivel az általános iskolákban általában csak angol nyelvet tanulnak a gyerekek, így beszerveztünk egy némettanárnőt is, aki mondókás foglalkozásokat tart, ily módon mutatja be a német nyelvet a legkisebbeknek.

Ladisity Melinda: Az új vezetőség nyitottságot és sok új programot ígért, amikor átvették a Petőfi irányítását, ebből úgy tűnik sok mindent sikerült megvalósítani

– Nagyon büszke vagyok az irodalmi szakcsoportunkra is, öt kis fiatal irodalmi szakcsoportosunk fellép a március 15-ei ünnepségen, ez lesz az első fellépésük. Olyan programokat igyekszünk szervezni, amilyeneket ígértem is, amikor átvettem a Petőfi irányítását, a lényeg, hogy a témák közel álljanak a gyermekekhez – magyarázta Ladisity.
Egyesek nehezményezték a Petőfi új vezetőségének, hogy megfizettetik a foglalkozásokat, olyanok is elhangzottak, hogy ily módon szeretnének meggazdagodni. A művelődési központ vezetője szerint közel sem erről van szó.
– Rá vagyunk kényszerülve, hogy a foglalkozások fizetősek legyenek, igyekszünk olyan árakat szabni, amelyek nem hatnak ki túlságosan a családi pénztárcára. A szombati foglalkozásaink 150 dinárosak, a gyermekek 3 óra hosszat itt töltenek, foglalkozunk velük, uzsonnát is kapnak. Sajnos az áramot, a vizet és a fűtést nem tudjuk támogatásokból megoldani, így valahonnan elő kell teremteni a pénzt. Az oktatók is csekély összegért vállalják a gyermekekkel való foglalkozást, de egy kis tiszteletdíjat nekik is fizetnünk kell – mondta a művelődési központ vezetője.
A közgyűlésen többek között még elhangzott, hogy megpróbálták aktívabb részvételre bírni a tagokat, ez azonban nem sikerült teljes mértékben, ugyanis kevesen jöttek el.
– Úgy látszik nem mindenkinek érdeke, hogy a ház működjön, igen könnyű a hátunk mögött okosnak lenni és kritizálni bennünket, de konkrét dolgokat, ötleteket ezektől a tagoktól nem hallottunk. Ezeket a tagokat a közgyűlésen sem láttuk, szívesen hallottuk volna ötleteiket, de nem jöttek el – panaszolta az elnök.
A Petőfinek 2089 tagja van papíron, de azt tudni kell, hogy 2002-ben, amikor a magyar igazolványokat elkezdték osztani, akkor elegendő volt egy magyar szervezetben való tagság ahhoz, hogy megszerezzék az igazolványt. Akkor nagyon sokan tagokká váltak a Petőfiben, sajnos ezek közül nagyon kevés az aktív tag. Leginkább a közép korosztály hiányzik, közülük nagyon sokan külföldre költöztek, de a mindennapi egzisztencia megteremtése is annyi energiát elvesz az emberektől, hogy mire befejezik munkájukat, nem kívánnak semmivel aktívan foglalkozni.
Az eddig elindított programok, foglalkozások ebben az évben is folytatódnak. Az idei évben is nagy tervei vannak a Petőfinek, megemlékezést szerveznek a vajdasági mozgókép napján, rendezvény lesz a vajdasági dráma napján, amatőr színjátszó csoportokat szeretnének alakítani, több szervezettel bővíteni szeretnék az együttműködést, mint például ahogyan ezt sikerült a Csűrdüngölő néptáncegyüttessel. Ezenkívül, tervben van egy olyan szülői tanácsadás bevezetése is, amelyen ismert orvosok, pszichológusok vagy pedagógusok segítenek majd a szülőknek a gyermeknevelésben. A felsős diákok számára a Petőfiben egy drámapedagógiai szakcsoport beindításán dolgoznak, továbbá egy nagy projektumot terveznek a fogyatékos gyermekekkel való foglalkozásra, ugyanis kiderült, hogy Újvidéken ezt többen is igényelték, mert magyar nyelven sajnos nincs számukra foglalkozás. Tervben van a Petőfi monográfiájának a kiadása, valamint két fontos születésnapról való megemlékezés: az egyik a PEART szakcsoport 20. születésnapja, a másik pedig a kézimunka szakcsoport, amely a 10. szülinapját ünnepli. A művelődési otthon udvarát is rendbe szeretnék tenni, a nyári színpad tönkrement, ez helyett egy kis parkosított övezetet alakítanak ki, ahol különféle aktivitásokat lehetne lebonyolítani.
– Örülök annak, hogy az elmúlt öt hónap alatt sikerült sok mindent elérnünk, az emberek olvasnak rólunk, híreket hallanak a Petőfiről, és most már maguktól is sokan jelentkeznek, színészek, bábszínházak, hogy szeretnének velünk együttműködni. A nyitottságnak meglett az eredménye – magyarázta Ladisity Melinda.