2024. április 20., szombat

Fásítás a hulladéklerakónál

A temerini természetkedvelők és környezetbarátok összefogása

Fásítási akció volt szombaton Temerinben, a szőregi út melletti hulladéklerakónál. A fásítást a helyi Falco Természetkedvelők Egyesülete kezdeményezte a közművállalat közreműködésével. Nem olcsó tevékenység manapság a fásítás, különösen akkor, ha vásárolni kell a facsemetéket.

– Körülbelül két és fél évvel ezelőtt összeszedtem néhány marék juharfamagot, elültettem, és kikelt mintegy 400 facsemete. Most ezeket ültettük át – mondja Csőke Csaba újságíró, a facsemeték ajándékozója. – Mivel egyedül képtelen lennék ennyi facsemete elültetésére, felkértem a Falkosokat, hogy segítsenek. Szívesen fogadták a facsemetéket, majd a közművállalat is bekapcsolódott a fásításba, hiszen a gondozásuk alatt levő hulladéklerakó területén történik a fásítás.

– A pénteki időjárás megengedte, hogy a közművállalat gépezetével előzőleg kifúrjuk a gödröket, amelyekbe a facsemeték kerültek – mondta Ádám Ferenc, a vállalat karbantartó és építészeti részlegének vezetője. – A közös akció során, amelyben részt vett az önkormányzat néhány vezetője, és többen a mezőőrszolgálatból, igen rövid idő alatt mintegy 250 facsemete került földbe.

Miroslav Kljajić, a közművállalat igazgatója az elmondottakhoz hozzátette, hogy jó lehetőség a fásítás annak a széleskörű aktivitásnak a keretében, amelynek az a célja, hogy újrahasznosításra alkalmassá tegyék a szemétlerakót. Ennek révén szélvédő övezetet alakítanak ki a lerakó peremén, így akadályozva meg, hogy a szél elhordja a nejlonzacskókat és a papírhulladékot. A Falco Természetkedvelők Egyesületének kezdeményezése dicséretet érdemel, a fásítást pedig azokon a helyeken végezték, ahol az ültetvények nem lesznek útban, ha felépül a hulladékválogató és kísérőlétesítményei. A későbbiekben még egy akciót terveznek, amikor fűmagot szórnak a szemétlerakónak már földdel borított részére, és oda, ahol a korábban elvetett fű kiégett. Szeretnének rózsákat is ültetni, de ez egy másik írás témája, amikor majd a régió egyik legrendezettebb, kamerákkal figyelt szemétlerakóját mutatjuk be.

Arra a kérdésünkre, hogyan illeszkedett a fásítás a Falko programjába, Varga Balázs, az egyesület képviselője válaszolt. – Élőhelyet, fészkelőhelyet kívántunk létrehozni ezzel az akciónkkal az ég madarainak. De mivel szeméttelepről van szó, és rágcsálókból van bőven, a ragadozó madarak nem fognak éhezni. A mostani telepítésen kívül az idén már más helyeken mintegy 150 juharfacsemetét ültettünk el.