2024. április 20., szombat

Épül az Emmausz kollégium tornaterme

A muzslyai szórványkollégium a nagybecskereki leánykollégiummal együtt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Nagybecskereken újrainduljanak a magyar középiskolai tagozatok

A tavaszias időjárásnak köszönhetően a muzslyai plébánia udvarán folytatódik az Emmausz fiúkollégium tornatermének építése. Elkészült az épület acélszerkezete, az Euro Domus munkásai most a leendő tornaterem födémén dolgoznak. Ha az ígért támogatások idejében megérkeznek (elsősorban anyaországi támogatásból fogtak az építkezésbe, de számítanak a Szalézi Rend Római Központjának és mások támogatására is), akkor remélhetőleg az év végéig elkészül az 1300 négyzetméteres, háromszintes épület, amelyben hét szoba, tanulószoba, a rég óhajtott tornaterem és egy tágas pince kap helyet.

A kollégiumban jelenleg hetven fiú van elszállásolva, és a tornateremre nagy szükség van. Az eredetileg háromágyas szobákban pedig négyen, esetenként öten is vannak. Az új szobáknak köszönhetően tágasabb lesz a kollégium, befogadóképessége az eredeti hatvan helyett nyolcvan személyes lesz.

A muzslyai plébánián 2000 szeptemberében fogtak hozzá az építkezéshez, és két év után megnyílt a hatvan férőhelyes, korszerű kollégium. Fürdőszobás szobákkal, konyhával, és száz személyes ebédlővel, tanulószobával, kápolnával, központi fűtéssel a legkorszerűbb szórványkollégiumok egyike. A muzslyai szórványkollégium a nagybecskereki leánykollégiummal együtt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Nagybecskereken újrainduljanak a magyar középiskolai tagozatok, ugyanakkor lehetőséget nyújt a bánáti magyar fiataloknak, hogy anyanyelvükön folytassák tanulmányaikat.