2024. április 25., csütörtök

Nem szűnik meg az adai népkonyha

Bilicki Zoltán szerint az adai önkormányzat továbbra is működteti a népkonyhaprogramot, amelynek keretében száz gyermek számára biztosítanak főtt ételt

Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere tegnap sajtótájékoztatón reagált a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vöröskereszt helyi szervezete illetékeseinek azon kijelentéseire, amelyeket a múlt heti sajtótájékoztatójukon az adai népkonyha működésével, valamint annak esetleges megszűnésével kapcsolatban fogalmaztak meg.
– Ada község 2011-ben a községi tanács javaslatára indította el a népkonyhaprogramot, amelynek célja a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek élelmezése volt. Ennek keretében száz olyan hátrányos helyzetű diák számára biztosítottunk főtt ételt, akik községünk területén járnak általános iskolába. 2012-ben ebbe a programba bekapcsolódott a Vöröskereszt helyi szervezete is, amely megfelelő mennyiségű élelemmel járult hozzá a projektumhoz. Ami miatt Ada község önkormányzata úgy döntött, hogy 2013-ban a programot önállóan folytatja, az az a tény, hogy 2012-ben a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára a pénz egy részét saját fizetésére kívánta költeni. Számunkra ez elfogadhatatlan, ugyanis úgy gondoljuk, megengedhetetlen, hogy elvegyenek abból a pénzből, amelyet a szociálisan hátrányos helyzetű emberek étkeztetésére, életkörülményeinek javítására szántunk. Mivel ezzel a politikával nem értünk egyet, úgy döntöttünk, 2013-ban újra egyedül valósítjuk meg a programot – magyarázta Bilicki Zoltán, hozzátéve, a községi költségvetésben az idén 500 000 dinárt irányoztak előre a népkonyha működtetésére.
A polgármester elmondta, március 7-én írták ki azt a közbeszerzési pályázatot, amelynek célja a legjobb árajánlat kiválasztása. Leszögezte, ajánlatokat kértek a község területén működő összes vendéglátó-ipari létesítménytől, valamint a moholi idősek otthonától is, ugyanis valóban a legkedvezőbb ajánlatot szeretnék kiválasztani. A tervek szerint április elején írják majd alá a szerződést, és azután ismét folytatódni fog a program.
– A program által biztosítjuk a száz leginkább rászoruló iskolás gyermek étkeztetését. A program az iskolaév végéig, tehát június közepéig tart majd, de amennyiben az előirányzott összeg nem lesz elegendő a folytatására, abban az esetben a májusi költségvetés-módosításkor újabb eszközöket biztosítunk majd arra, hogy a következő iskolaév kezdetétől az első félév végéig, tehát szeptembertől decemberig is folytatni tudjuk – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte: egyes ellenzéki pártok már a költségvetés elfogadásakor is bírálták a községi vezetőséget, mondván, nem hagytak jóvá elegendő pénzt a népkonyha működtetésére, majd hozzátette, a községi vezetőség igyekszik egyensúlyt teremteni a szociális politikájának megvalósítása és az intézmények működtetése, valamint az egyéb tevékenységek között.
– A népkonyhán kívül más programokkal is igyekszünk segíteni a község szociálisan rászoruló lakosain, ösztöndíjakkal támogatjuk a tanulókat és a sportolókat, azok számára pedig, akik bizonyítani tudják, hogy szociálisan hátrányos helyzetűek, az önkormányzat kifizeti a szemétkihordási díjat és a vízhasználati díjat. A tavalyi év végén beindítottunk egy olyan projektumot, amelynek keretében a község lakosai egyszeri segélyért folyamodhatnak az illetékes szervekhez, feltéve, ha annak értékét megfelelő órabérben ledolgozzák. Ebben a programban pénzt nem kapnak kézhez, hanem az adott összeget levásárolhatják, vagy a számláik kifizetését, illetve a tűzrevalójuk beszerzését vállaljuk át helyettük – tette hozzá Bilicki Zoltán.