2024. április 19., péntek
Brassói tudósítónktól

Az önrendelkezésért békességgel tüntettek

Incidensek nélkül zajlott vasárnap délután, a Székely szabadság napjára a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által összehívott autonómiatüntetés Marosvásárhelyen. A szervezők szerint harmincezernél is többen voltak, a rendfenntartó erők ötezer körülire becsülték azoknak a számát, akik Székelyföld autonómiája mellett tettek hitet. A helyi idő szerint 17 órakor kezdődött demonstrációra az egész Székelyföld területéről érkeztek tüntetők.

Az első felszólaló a katalán Mark Gafarotti volt. Kijelentette: „Ezt az autonómiamozgalmat Katalónia jól ismeri, és még nem felejtette el. Egy olyan nemzet tagjaként, akinek nyelvét, kultúráját évszázadokon keresztül üldözték, rendkívül közel érzem magam a székely néphez.” Beszédét magyar nyelven zárta: „Autonómiát Székelyföldnek, Isten óvja a székely népet!” – mondta.

Dél-Tirol kormányzója, Luis Durnwalder és a Baszk Nemzeti Párt elnöke, Euzko Alderdi levélben üdvözölte a tüntetést. „A kisebbségeknek türelemre van szükségük – osztotta meg tapasztalatát az erdélyi magyarokkal Luis Durnwalder. – Évtizedekbe telt nálunk a kisebbségvédelmet megalapozni, hogy az senkinek se legyen kárára. A kisebbségvédelem számtalan fázisán mentünk keresztül. Olaszország kisebbségét volt, amikor a megsemmisülés, vagy az asszimiláció fenyegette” – idézte fel a múltat a kormányzó.

A közös problémákról tett említést levelében a szlovákiai Magyar Közösség Pártja elnöke, Berényi József: „Mi már elszenvedtük a régiósítás folyamatát, azóta száztízezerrel vagyunk kevesebben, mint 1990-ben. A különböző autonómiaformák léte nélkül Szlovákiában a magyarság létének vége. Szolidaritást vállalunk a marosvásárhelyi tüntetőkkel, hiszen a problémánk közös” – írta.

Üdvrivalgással fogadta a többezres tömeg Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét. A tüntetés főszervezője ismét kinyilvánította: „Az autonómiáért békességgel tüntetni elemi jogunk. Békességgel, félelem nélkül, itt Marosvásárhelyen, a székelyek örök fővárosában.” Izsák Balázs kijelentette, hogy a régiós felosztásról csakis az ott élők megkérdezésével lehet dönteni. „Mi azt akarjuk, hogy a nyolc székely székből álló Székelyföld önálló közigazgatási egység legyen. Ha mi magunk állunk elő ettől eltérő elképzeléssel, akkor az önfeladást választottuk” – mondta az SZNT elnöke.

Biró Zsolt, a társszervező Magyar Polgári Párt elnöke megköszönte azoknak az RMDSZ-politikusoknak, akik jelen voltak a tüntetésen, és árulóknak nevezte azokat, akik „azt üzenték, nem idején való tüntetni, miközben a parlamenti képviseletünk súlytalan.” Bíró Zsolt úgy vélte: „Amikor Székelyföldet széthordják, nincs helye a halvérűségnek. Következetesség szükséges, és az elvek melletti kiállás. Városainkért, falvainkért, életben maradásért kell küzdenünk. Nyolc székely szék, egy közigazgatási egység. Nyolc egyenlő eggyel, ez az egységes Székelyföld, ennek megteremtése a célunk!”

„Az autonómia létfeltétele nemzeti közösségünk életének. Olyan, mint a természet számára a víz, a levegő, a napfény” – summázta Tőkés László, aki maga is köszönetet mondott azoknak az RMDSZ-szervezeteknek, akik vették a bátorságot, és elmentek Marosvásárhelyre. „Legyen ez az év igazából az autonómia esztendeje!” – mondta az EP-képviselő, majd énekleni kezdte a Kossuth-indulót: „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!” A több ezres tömeg vele énekelt. Tőkés László, a szintén társszervező Erdélyi Magyar Néppárt fővédnöke románul is szólt: „Számítunk a románok szolidaritására. Ti sem akarhatjátok, hogy Dobrudzsát vagy a Bánságot feldarabolják!” – mondta.

A román hírtelevíziók – még a magyarellenességéről ismert Antena3 is – csak röviden számoltak be a marosvásárhelyi eseményekről. A kivételt a kolozsvári Transilvania Live (Élő Erdély) televízió jelentette, amelynek műsorában, a tüntetéssel egyidejűleg az erdélyi autonómia élharcosa, Sabin Gherman kommentálta a történéseket. Sabin Gherman úgy vélte az autonómia igény elfogadható, ám sajnálkozását fejezte ki, hogy az erdélyi románokat a tüntetők nem szólították meg. „Románoknak, magyaroknak, németeknek együtt kellene tüntetniük az önrendelkezés jogáért” – mondta.