2024. március 29., péntek

„Milošević sugárutat érdemel“

Milutin Mrkonjić, a radikálisok és a Sloboda egyesület koszorúzták meg a hét éve elhunyt volt jugoszláv elnök sírját

Hétfőn hét éve annak, hogy sheveningeni cellájában meghalt Slobodan Milošević volt szerbiai és jugoszláv elnök. A požarevaci szülőháza udvarában eltemetett volt elnök sírját, mint minden évben, idén is megkoszorúzta egykori párttársa Milutin Mrkonjić. Mint azt a jelenlegi közlekedési miniszter elmondta, azért jött el, hogy kifejezze tiszteletét a volt elnök előtt, akivel kapcsolatban sokadszor is elmondta: megérdemelné, hogy egy sugárutat nevezzenek el róla.

„Mély tiszteletet és barátságot érzek Milošević felé. A halál a történelembe költöztette őt át és ahogy múlnak az évek a róla kialakult kép mind tisztább lesz a nyilvánosság számára. Bízom benne, hogy egy napon végigsétálhatok egy olyan belgrádi sugárúton, amely az ő nevét viseli majd – mondta a miniszter a Večernje novosti napilapnak.

Rajta kívül koszorúztak még a Sloboda egyesület tagjai, valamint a Szerb Radikális Párt részéről Vjerica Radeta és Zoran Krasić jelent meg, akiknek értékelése szerint Miloševićet „meggyilkolták“ a hágai törvényszéken, ahol a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök miatt ítélkeztek felette.