2024. április 25., csütörtök

Éhségsztrájkkal és érmek visszaadásával a birkózásért?!

Sportkörökben még mindig téma, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága február közepén megrendezett ülésén úgy foglalt állást, hogy a birkózás kerüljön ki a 2020-as nyári játékok programjából. A vezető testület május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a sportágat – erre a lehetősége megvan –, ugyanakkor nem tűnik valószínűleg, hogy három hónap múlva alapvetően másként ítéli majd meg a helyzetet, és nem a hét új pályázó – a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball – közül választ majd egyet.

A birkózótársadalom a hír hallatán azonnal észbe kapott, aminek az lett az eredménye, hogy a Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) elnöke, a svájci üzletember Raphaël Martinetti, miután a bizalmi szavazás nem a várakozása szerint alakult, lemondott, s helyette, megbízott elnökként, a szerb Nenad Lalović vezeti a szövetséget. Neki és a birkózószövetség vezetőségének kellene azt elérnie, hogy a NOB május végén változtasson a februári ajánlásán. Hogy ez nem lesz könnyű, az Lalović nyilatkozatából is kiderül, aki miután találkozott Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével, csak annyit mondott, hogy „nehéz harc előtt áll a sportág, hogy a 2020-as olimpia programjában szerepeljen”. S miközben a vezetőség minden sportdiplomáciai szálat megmozgat, addig a birkózók sem tétlenkednek. A bolgár Valentin Jordanov és a lengyel Andrzej Supron úgy döntöttek, hogy visszaküldik érmeiket a NOB-nak: Jordanov 1996-ban aranyérmes volt, Supron pedig 1980-ban a dobogó második fokára állhatott fel. Tőlük is radikálisabb megoldás választott Armen Nazarian többszörös olimpiai és világbajnok, Európa-bajnok örmény-bolgár birkózó. A bolgár kötöttfogású birkózó-válogatott szövetségi kapitánya éhségsztrájkba kezdett, s március 22-ig, az Európa-bajnokság kezdetéig csak üdítőt iszik majd.

Míg a birkózószövetség vezetői, Lalovićtyal és Hegedűs Csabával, a Magyar Birkózó-szövetség elnökével az élen mindent megtesznek, utaznak, tárgyalnak, a sportdiplomácia legfelső köreihez tartozó egyének ajtaján naponta kopogtatnak a birkózás megmentéséért, addig egyesek, élen a bolgárokkal, éppen a cél elérése ellen dolgoznak. El tudja valaki képzelni, hogy két visszaküldött érem és egy éhségsztrájkoló miatt változtatja majd meg a NOB az ajánlását májusban? Abban a világban, amelyikben a pénz az úr, ezek a hírek csak arra jók, hogy a médiának legyen miről cikkezni, felmelegíteni a témát.

Attól tartok, a Lalović vezette FILA pont az érmek visszaadása és az éhségsztrájkba kezdett Nazarjan miatt jár majd úgy, mint Sziszüphosz, aki az alvilágban azzal bűnhődött vétkeiért, hogy egy nagy sziklát kellett a hegy tetejére felvonszolnia, de valahányszor felért vele, a kő mindig visszagördült.

Ha a NOB nem változtatja meg saját testületének az ajánlását, akkor a FILA „köszönetet” mondhat saját tagjainak is, Supronnak, Jordanovnak és Nazarjannak a cselekedeteikért, amellyel Lalovićék három hónapos tevékenysége sziszifuszi munkává vált.