2024. március 28., csütörtök

Bezár az adai népkonyha?

A rászoruló gyerekek ellátása is bizonytalanná válik – A VMSZ várja a válaszokat a kérdésekre

Mind kisebb az esély arra, hogy Adán tartósan működni tud a népkonyha, mert az önkormányzat nem támogatja, vagy nagyon rendszertelenül, így a korábbi öt helyett máris csak hetente három napon tudja ellátni a Vöröskereszt keretében működő konyha a rászorulókat – derült ki a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének csütörtök este tartott adai sajtótájékoztatóján.

– Negyedik éve küszködünk a népkonyha fönntartásáért a rászorulók érdekében, de az önkormányzat szinte folyamatosan bojkottálja ezt a tevékenységet, ezért egyre valószínűbb, hogy őszre már nem is nyithat ki a konyha – mondta Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára. – Tavaly az érdekeltek – köztük az önkormányzat is – az idei év április 30-áig szóló megállapodást írtak alá a népkonyha működtetése céljából, ennek ellenére csak novemberre és decemberre kaptunk községi támogatást, az idén már nem: a polgármester fölrúgta a megállapodást. Közbeszerzési pályázatot sem írtak ki. Már a községi költségvetés meghozatala alkalmával látható volt a szándék: félmillió dinárra csökkentették a keretet, de azt is olyan megfogalmazással, hogy a nehéz szociális helyzetben levő polgárok élelmezését szolgálja, vagyis nem egyértelműen a konyháét. Nekünk már most igényelnünk kellene a tíz alapvető élelmiszert ahhoz, hogy őszre is meg tudjuk nyitni a konyhát, hiszen már májusban szállítani kezdik a következő idényre az élelmiszereket, mi viszont azt sem tudjuk, hányadán állunk.

A Vöröskeresztben ideiglenes megoldást kerestek ahhoz, hogy az idény, vagyis a tanév végéig legalább részben el tudják látni a rászorulókat:

– A tartományi Vöröskereszttől engedélyt kértünk arra, hogy intervenciós segélyként valamennyit szétoszthassunk az élelmiszer-tartalékunkból – vázolta az előállt helyzetet a titkár –, emellett a helyi közösségekhez fordultunk támogatásért. Az adai I. helyi közösségtől negyvenezer, a másodiktól és a moholitól pedig száz-százezer dinárt kaptunk. Így április végéig az eddigi heti öt nap helyett három alkalommal tudunk száz rászorulónak egytálételt adni. Ezek között van harminc adai gyerek is, Moholon pedig ötven iskolásnak adunk uzsonnát: kenyeret és valamit a kenyér mellé. Nem lehet egy-két hónapos „beugrással” megoldani ezt a kérdést, hanem folyamatos ellátással. Az önkormányzatban azt állítják, hogy csökken a községben a munkanélküliség, ezzel együtt pedig a népkonyhára szorulók száma is, mi viszont ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. A Vajdaságban huszonkét népkonyha működik, tehát minden második községben, újabban Szenttamáson és Törökbecsén is nyílt, mi viszont a bezárása felé haladunk – mondta Krizsán Vilmos.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nem csak a választási kampány idején kell csomaggal ellátni a szavazókat, hanem egész évben a rászorulókat. Világos Tibor, a községi képviselő-testület VMSZ-frakciójának vezetője ehhez kapcsolódva meg is jegyezte, hogy Moholon a jövő hónap végén helyi közösségi választás lesz, és reméli: ezúttal tisztább választásra kerül sor, mint a korábbi alkalmakkor. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy nemcsak a népkonyha esetében hívták föl a figyelmet az önkormányzat hibáira, hanem az utóbbi tíz hónapban számos alkalommal, de megjegyzéseik, beadványaik rendszerint süket fülekre találtak. Így volt ez nemrégen az Orlovača (gyógyvízforrás) esetében, s gyorsan ki is derült, hogy főterv nélkül nem lehet kisajátítani területet. Korábban a szennyvízcsatorna kiépítésével kapcsolatban tettek javaslatokat, s akkor is utólag volt kénytelen az önkormányzat módosítani az elképzelésein. Mint mondta, sajnos nagyon sok fontos információhoz nem is tudnak hozzájutni a képviselők, ezek közé tartozik például a költségvetés havi alakulása, az önkormányzat dolgozóinak a keresete, a közigazgatásban dolgozók névsora. Úgyszintén kérték, hogy más községekhez hasonlóan tegyék közzé a honlapon a községnek tartozó adósok listáját, amit egyébként törvény ír elő, de ez sem történt meg.