2024. április 24., szerda

Egy ágon Melbourne döntősei

Indian Wellsben, az idény első 1000-es mestertornáján a sorsolás úgy hozta, hogy a legutóbbi két Grand Slam-torna döntőse, Novak Đoković és Andy Murray az elődöntőben találkozhassanak. Melbourne és New York bajnokai a legesélyesebbek arra, hogy a döntő egyik helyért mérkőzzenek, ami esetleg arra utal, hogy a sorsolás lehetett volna jobb is, tudni kell viszont, hogy a legutóbbi Roland Garros és Wimbledon győztesei még korábban futhatnak össze. Rafael Nadal, aki tavaly Párizsban volt győztes, és Roger Federer, aki Londonban 17. nagy serlegét vehette át, már a negyeddöntőben összecsaphatnak, s a győztes azután Berdychhel vagy Ferrerrel csatázhat. A dél-kaliforniai sivatagi városka tornájának sorsolása valójában sokkal jobb, mint sok más korábbi, az eszményi negyeddöntőt pedig a Đoković–Tsonga, Murray–Del Potro, Berdych–Ferrer és Federer–Nadal párosítás jelenti, azaz, senki sem panaszkodhat, hogy pokolian nehéz sorsolást kapott, míg mások sétagaloppban juthatnak el a zárócsatározásokig. Ha valaki mégis azt gondolná, hogy Federer útja a legnehezebb, vegye figyelembe azt is, hogy a 3. fordulóban azzal a francia Benneteauval, az elődöntőben pedig azzal a cseh Berdychhel találkozhat, akiktől az idén már elveszített egy-egy meccset.

Đoković a rajton erőnyerő, a 2. fordulóban az olasz Fabio Fognini és a szlovén Aljaž Bedene meccsének továbbjutójával játszik. Azt követően, ha minden körben a lehető legmagasabban rangsorolt játékossal kerül szembe, akkor a bolgár Gligor Dimitrov, az amerikai Sam Querrey és Jo-Wilfried Tsonga következnek. Utóbbinak ehhez Raonićot vagy Čilićet is le kell győznie.

Janko Tipsarević is a 2. fordulóban rajtol, de kérdéses, hogy milyen formában érkezik. Első ellenfele a spanyol Feliciano Lopez vagy selejtezős teniszező lesz, míg Viktor Troicki azzal a belga David Goffinnal kezd, akit február 1-jén Charleroiban, a Davis-kupa meccsén öt játszmában legyőzött.

Női egyesben Magyarország egy teniszezőnőre, Babos Tímeára maradt, mert Czink Melinda nagy arányban veszített Mallory Burdette-től a selejtező döntőjében. Babos az éjjel már le is játszotta az első forduló meccsét a svéd Johanna Larssonnal, az első szerbiai szereplő pedig Bojana Jovanovski lesz, aki holnap a selejtezőből érkezett, tehetséges spanyol Garbine Muguruzával találkozik.

Szeles Mónika Veszprémben

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Szeles Mónika, az egykori világelső újvidéki származású teniszezőnő március 30-án Veszprémben lép pályára. A 40 éves excsillag videóüzenetben erősítette meg, hogy pályára lép a veszprémi teniszfesztiválon, ahol az egykori olimpiai bajnokkal, Jelena Gyementyijával csap majd össze.

A teniszfesztivál egyik főszervezője, a Magyar Teniszszövetség elnökségi tagja, Pákay Péter így fogalmazott a hír kapcsán: „A szerződést aláírtuk, büszkén mondhatom, hogy a magyar közönség is találkozhat a valaha volt egyik legjobb magyar teniszezővel.”