2024. március 29., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Dortmundban édes, Manchester keserű pirula

Ahogy várható volt, kiélezett összecsapást hozott a 2012/2013-as Bajnokok Ligája-idény nyolcaddöntőjének slágermeccse, a Manchester United és a Real Madrid párharcának visszavágója, amelyet a Nani kiállítása miatt emberelőnybe kerülő Real Madrid nyert meg. A másik keddi összecsapáson magabiztos győzelmet aratott a Borussia Dortmund, így ők is bejutottak a legjobb 8 közé.

A manchesteri alakulat könnyedén tartotta a továbbjutást érő 0:0-t az első félidőben, majd a második felvonás elején előnyhöz jutott, jól is játszott, ám Cüneyt Cakir játékvezető belenyúlt a találkozóba, ugyanis durva szabálytalanságnak minősítette Nani 56. percbeli megmozdulását, és kiállította a vörös ördögök portugál középpályását. Ezután egy időre mezőnyfölénybe került a Real Madrid, és egy 5 perces időszakban meg is fordította a mérkőzés állását Luka Modrić távoli és Cristiano Ronaldo közeli góljával. A Manchester egykori csillaga, aki jelenleg a királyi gárda alkalmazásában áll, nem ünnepelte meg a gólját, de így is továbbjutást érő találatot szerzett. Arról még sokat fognak vitatkozni, hogy megérdemelt volt-e Nani piros lapja, de ez már nem sokat ér majd a manchesterieknek, elvégre csinálhatnak akármit, ez a BL-idény véget ért számukra. José Mourinho a továbbjutás ellenére elégedetlen volt csapata teljesítményével: „A kiállítástól függetlenül a jobbik csapat veszített. Nem érdemeltünk győzelmet, nem játszottunk jól, de hát a futball már csak ilyen. Nem akarok beszélni a kiállításról, nem vagyok biztos benne, mi történt. Amikor a kapusod a mezőny legjobbja, pedig tizenegyen játszottatok tíz ellen, akkor az jelzi, hogy nem sikerült birtokolni a labdát. Kétségeim vannak, hogy tizenegyen tizenegy ellen is nyertünk volna.”

A manchesteriek legendás skót edzője, Sir Alex Ferguson nem jelent meg a meccs utáni sajtótájékoztató, helyette segítője, Mike Phelan jelent meg az újságírók előtt: „Azt hiszem, sokatmondó, hogy én beszélek itt, nem pedig ennek a fantasztikus futballklubnak a menedzsere. A döntés nagyon szigorúnak, szinte elképesztőnek tűnt. A gól után irányítottunk, volt egy-két lehetőségünk, és ekkor teljes fordulatot vett a kiállítás után a mérkőzés.”

A kedd este örömmámort hozott Dortmundba, a Borussia ugyanis az első mérkőzésen kiharcolt 2:2 után rendkívül magabiztos játékkal rukkolt elő, és már az első félidőben megnyugtató, 2:0-s előnyre tett szert, amit a második félidőben tovább növelt, így teljesen megérdemelten jutott tovább. Jürgen Klopp-pal madarat lehetett volna fogatni a találkozó után: „Különleges pillanat ez számunkra, olyan édes eddig nekünk a Bajnokok Ligája, mint a cukrozott kenyér. Kiválóan muzsikált a csapat, az első perctől az utolsóig. Nagyszerű mérkőzés volt! Az első félidőben látszott már, hogy nem szabad hagyni támadni a Sahtart, ezt nyolcvan percig sikerült is megakadályozni. Nyolcvan percig nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, így okkal vagyok nagyon büszke a csapatomra.”