2024. április 24., szerda
L. GYÖNGYÖSBOKRÉTA, XXXVII. DURINDÓ

Júniusban újra Gomboson

Három helyett kétnapos lesz a népzenei és néptáncrendezvény, így a kapcsolatépítés és -tartás sokkal inkább kifejezésre juthat

Március 31-én zárul a Durindó és a Gyöngyösbokréta pályázata, a megújult fesztiváltanács, valamint az idei szervezők: a gombosiak eddig az időpontig várják a népzenei és néptánccsoportok jelentkezését. Már kiküldték az értesítést, a benevezési lapokat a több mint száz vajdasági művelődési egyesületnek, és remélik, nagy számú pozitív visszajelzést kapnak majd.

Hetvenhét évvel ezelőtt épp ebből a helységből indult útjára a később legnagyobb néptáncfesztiválunkká kinőtt rendezvény. Sőt nemcsak innen indult, hanem ebben a helységben rendezték meg legtöbbször. Jóval később, a II. világháború után a felújított, újraindított rendezvény első színhelye 1969-ben ugyancsak Gombos volt, majd 1970-ben, 1971-ben, 1974-ben szintúgy otthont adott a néptáncegyütteseknek. Legutóbb negyed évszázaddal ezelőtt, 1988-ban ugyancsak Gombos vállalta magára a szervezést. Mindezek után nem volt meglepő, hogy a szűkös anyagi lehetőségek és a magyar lakosság fogyatkozása ellenére elvállalták a jubiláris L. Gyöngyösbokréta megszervezését is, természetesen a soron következő Durindó népzenei találkozóval egyetemben, melynek ugyan nincs kerek évfordulója, ám szintúgy tekintélyes évszámmal rendelkezik, 37. alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvényt június 8-án és 9-én tartják meg.

Csaknem egy hónappal ezelőtt ült össze első ízben a két rendezvény megújult és megfiatalodott tíztagú fesztiváltanácsa, melynek tagjai: Kisimre Árpád, Rontó Márta, Brezovszki Roland, Hajnal Anna, Kanalas Zsófia, Hézső Zsolt, Juhász Gyula, Sutus Áron, Silling Léda és Szabó Gabriella, akit a tagok a tanács elnökévé választottak.

– Fiatal és ambíciókkal teli az új tanács, már csak ennél fogva is, de a fél évszázados jubileumra való tekintettel is szeretnénk némi újításokat eszközölni – nyilatkozta a tanács elnöke. – A lényegi változás az, hogy a fesztivál az eddigi három helyett kétnapos lesz: első nap, szombaton a Durindóra benevezett együttesek mutatkoznak be a megfelelő műsorrend szerint. Erre azért van szükség, hogy mindenki egyszerre ott lehessen, hogy találkozhassanak a csoportok egymással, meghallgathassák a zsűri szakmai útmutatását. A kapcsolatépítés és -tartás sokkal inkább kifejezésre juthat, noha rövidebb idő áll majd rendelkezésre. Megítélésünk szerint ez nagyon fontos. Mindennek érdekében picit rövidítjük a műsorszámok időtartamát. A Durindót tehát úgy kell elképzelni, hogy minimum két színpadon párhuzamosan, két szakmai zsűri előtt mutatkoznak majd be a csoportok. A Gyöngyösbokréta megrendezésében egyelőre változás nem lesz. Terveink között szerepel, hogy a két alapvető rendezvényen túl felvonultassuk a gyermek- és ifjúsági népzenei találkozók legjobbjait, hogy este nagykoncertet és táncházat rendezzünk, ami vonzó lehet az érdeklődő fiataloknak és időseknek egyaránt. Előzetes megmérettetés nem lesz, csupán egy ajánlásunk van, miszerint kívánatos volna, hogy mindenki legalább egyszer bemutatná a fesztiválra szánt produkcióját, így bizonyosan színvonalasabban tudná előadni. Mindezen túl reméljük, hogy az MNT kiemelt fontosságú rendezvényeként különösebb anyagi gondokba nem fog ütközni a fesztivál lebonyolítása az idén sem – mondta lapunknak Szabó Gabriella.