2024. április 23., kedd

Új időszámítás a KMV-n

Szilágyi Miklós, a szervezőbizottság elnöke szerint az idén szigorúbban veszik az idő- és terjedelmi korlátokat, de a határidőket is

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének 46. döntőjére április 19. és 21. között kerül sor Óbecsén, ekkor bonyolítják le az irodalmi, beszédművészeti és a megzenésített versek vetélkedőjét, valamint vasárnap a gálaműsort és a díjkiosztót. A vetélkedő pályázata már megjelent, a szervezők promóciós tájolása is a végéhez közeledik. Szilágyi Miklós hatodik éve a KMV szervezőbizottságának az elnöke, a többi szervezőhöz hasonlóan ő is önkéntes munkával, ügyvédi és fordítói praxisa mellett járja az iskolákat és szervezi a versenyt. Szilágyit elsősorban a határidőkről és a változásokról kérdeztük.

Az irodalmi és a beszédművészeti vetélkedők körzeti versenyeit március 22-éig kell lebonyolítani. A továbbjutott pályamunkákat (nyomtatott formában, három példányban), valamint elektronikus úton, lehetőleg egyetlen levélhez csatolva március 31-ig kell elküldeni az Óbecsei Gimnáziumba, Cseri Angéla tanárnőnek címezve, illetve az office@kmvon.net e-mail címre. A néprajzi pályaműveket három példányban Zentára, a Thurzó Lajos Közművelődési Központba kell postázni március 22-ig, míg a képzőművészeti munkákat március 22-éig Óbecsére a Jovan Popović 13. címre kell elküldeni. A szín- és filmművészeti vetélkedőre március 25-ig lehet jelentkezni a zentai Művelődési Házban. A bemutatásra kerülő dráma legfeljebb hetvenöt perces, a kisfilm pedig húsz perces lehet. A szín- és filmművészeti vetélkedőt április 5-én tartják meg Zentán. A népzenei és néptáncvetélkedőre március 31-éig lehet jelentkezni a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületnél.

 Milyen változásokra hívnád fel a figyelmet?

A műfordítók az idéntől több műfajjal is versenyezhetnek, így vers, novella, publicisztikai írás, szépirodalmi esszé, illetve regényrészlet fordításával (angol, német vagy szerb nyelvről magyarra) pályázhatnak. Az ajánlott szövegek a www.kmvon.net honlapon találhatók. A pályamunkákat március 22-ig várják a Híd folyóirat szerkesztőségében. Mivel a zsűri által kiválasztott legjobb plakát korábban általában heves vitákat váltott ki, ezúttal az általuk három legjobbnak minősítettet a facebookos oldalunkon bocsátjuk szavazásra, és a legtöbb lájkot begyűjtő munka lesz a KMV hivatalos plakátja. A plakátpályázat március 9-én zárul, és két hétre rá indul a szavazás.

 Az idén mi lesz a a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen kiírt publicisztikai pályázat témája?

A tanulók címbeli megkötés nélkül pályázhatnak a nyelvi jogok, illetve a hivatalos nyelvhasználat területén javasolt következő témakörökben: A magyar nyelv használata a hivatalokban, közintézményekben; A magyar nyelv használata az önkormányzat területén található feliratokon, de szabad témaválasztás is lehetséges. Ebben a kategóriában a pályamunkákat a zsűri külön bírálja el, a pályázóknak pedig nem feltétlenül szükséges részt venniük a körzeti vetélkedőkön. Mivel a zsűri külön bírálja el a beérkezett munkákat, az ebben a kategóriában induló versenyzők nem olvassák fel munkájukat a KMV döntőjén. A pályamunkákat, melyek összeállításához gyakorlati útmutatót mellékelt a szervezőbizottság, e-mailben lehet eljuttatni március 22-ig az office@kmvon.net címre, ,,MNT publicisztikai pályázat” tárgymegjelöléssel.

Megújult a honlapotok, ezzel pedig modernizálódott a promóciótok is.

A Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap pályázatának köszönhetően új honlapunk lett, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Az új felület jól kihasználja a szociális hálók nyújtotta lehetőségeket, mivel integráltuk a Facebookkal, a Twitterrel és a YouTube-bal. Ezenkívül a honlapunk mobil platformokon is elérhetővé válik, így mindenki ellátogathat hozzánk okostelefonjáról vagy táblagépéről is. Fontos a megújulás, jövőre például logóváltást tervezünk. A múlt héten megjelent az új reklámfilmünk is (készítették: Kovács Ákos, Oláh Tamás, szereplők: Ricz Ármin, Nagyabonyi Emese, Virág György.)

 Gyakran okoz gondot a határidők, valamint a létszám-, a terjedelmi és az időkorlátok betartatása. Mire kell különösen odafigyelni?

A szervezés gördülékenysége érdekében a körzeti vetélkedők lebonyolítási határideje egy héttel korábban lesz, mint az szokásos volt – ennek menetéről levélben fogjuk értesíteni a szervezőket. Bennünket minimum egy héttel előbb tájékoztatni kell a körzeti vetélkedők időpontjáról, hogy a vajdasági lakcímmel rendelkező, külföldön tanuló diákjaink is időben értesülhessenek róla. Be kell tartani a határidőket, a terjedelmi és időkorlátokat – erre most a pályázatban külön felhívtuk a figyelmet.

 Milyen koncertek lesznek Óbecsén?

A pénteki napon a Rock Club Flyodban klubkoncert lesz, ahol a Lábas Electric Orchestra lép fel, szombaton pedig a valamikori Texasban nagy koncertet tart az újvidéki Osmi Dan – repertoárjukon átgyúrt Kosheen, Depeche Mode, Duran Duran, Bloodhound Gang, Green Day, Guano Apes, Moby, Muse, RATM, Rammstein és rengeteg The Prodigy lesz.