2024. április 25., csütörtök

A macedón rendőrség felkészült az újabb tüntetésre

Kiemelt figyelemmel kezeli a macedón rendőrség azt az internetes felhívást, amellyel albán fiatalok péntekre újabb tüntetést szerveznek a szkopjei parlament elé – jelentette a helyi média. Albán fiatalok a Facebook közösségi portálon szerveznek demonstrációt, amely közvetlenül a főváros legnagyobb mecsetében tartandó déli ima után kezdődne. Az akcióval a kormány „albánellenes politikája" ellen akarnak tiltakozni. A tüntetést hivatalosan nem jelentették be a hatóságoknál.

Múlt hét végén erőszakba torkolló tiltakozó akciókat tartottak a macedón fővárosban. Először szláv fiatalok tüntettek az ellen, hogy nemrég védelmi miniszterré nevezték ki Talat Dzsaferi egykori albán lázadóvezért, majd másnap albán tüntetők válaszoltak erre. A rendőrség mindkét megmozdulásnál könnygázt vetett be a tüntetők feloszlatására, harminc ember megsérült.

Macedónia lakosságának negyede albán. 2001-ben albán lázadók hónapokig harcokat vívtak a kormányerőkkel. Az összecsapásoknak az ohridi egyezmény vetett véget, amelynek egyik hozadékaként az albánok nagyobb képviselethez jutottak a közhivatalokban, és azóta minden kormánynak tagjai voltak albán pártok. A jelenlegi kormányzásban részt vevő Demokratikus Unió az Integrációért nevű pártot Ali Ahmeti, az egykori albán lázadók vezetője alapította.