2024. április 19., péntek

Élelmiszercsomagok szavazatokért cserébe

Igor Mirović: Megingott a tartományi parlamenti többség legitimitása – Pásztor István: Nem tartom szükségesnek az előrehozott választások kiírását

A Tartományi Képviselőház csütörtöki ülésének megkezdése előtt Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt képviselői csoportjának vezetője levelet intézett Pásztor István házelnökhöz, amelyben előrehozott tartományi választások kiírásának szükségességére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a jelenlegi parlamenti többség legitimitása megingott, amit a három vajdasági önkormányzatban megtartott választások eredményei is alátámasztanak.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A nyilvános levélben a Szerb Haladó Párt képviselői azt vetették a Demokrata Párt tisztségviselőinek szemére, hogy tavaly a tartományi képviselőházi választások kampányát a Vajdasági Fejlesztési Bank hiteleiből finanszírozták, vagyis annak a pénzintézetnek a terhére, amely huzamosabb ideje ügyviteli gondokkal küszködik, de erről a vajdasági adófizető polgárokat nem értesítették. Másrészt a Tartományi Árutartalékokból a vajdasági kormány 2012. március 13-a és május 6-a között mintegy 180 millió dinár értékű árut, túlnyomórészt élelmiszert osztogatott szét a lakosság körében. A Demokrata Párt aktivistái szavazatokért cserébe tették ezt, és megtévesztették a szavazópolgárokat azzal, hogy a saját tulajdonukban levő árut adták nekik ajándékba. Ez a cselekedet is megkérdőjelezi a hatalmi koalíció legitimitását, és visszaélésekre enged következtetni – áll a haladó párt által benyújtott nyilvános levélben.

– Arra vonatkozó kijelentéseket, hogy a mostani parlamenti többség elveszítette volna támogatását, politikai szándékkal ki lehet mondani, de igazán az ügyrendi szabályzat és a statútum az, amely meghatározza, mikor írhatók ki a választások. Jelen pillanatban nem tudnék megnevezni egyetlen elemet sem, amely szükségessé tenné a vajdasági parlament tekintetében az előrehozott választásokat, de a Szerb Haladó Párt levelét áttanulmányozva megteszem azokat a szükséges lépéseket, amelyeket célszerűnek tartok – jelentette ki Pásztor István házelnök az ülés befejezését követő sajtótájékoztatón.

Arra az újságírói kérdésre, hogy esedékes-e 2016 előtt a tartományi képviselőházi választások kiírása, Pásztor elmondta, ezt a kérdést a statútum és az ügyrend pontosan szabályozza, a parlament elnökének, a választások kiírójának nagy mérlegelési szabadsága nincs. A 2016-as időpont a teljes ciklust jelenti, és ha ez így is marad, akkor a mandátum lejárta előtt 90 nappal kell kiírni a választásokat, vagyis valamikor 2016 februárjában. Az előrehozott választásokra a kormány indítványozására kerülhet sor meggyőző indokokkal arra vonatkozólag, hogy működésképtelenné vált volna a parlament vagy a kormány. Abban az esetben is kiírható, ha a bizalmatlansági indítvány alapján megvonják a bizalmat a kormánytól és a kormányfőtől, a parlament pedig nem tud a saját soraiból új kormányt választanai.

– Nem tartom szükségesnek az előre hozott választások kiírását, a csütörtöki ülés is bizonyította, hogy nagyon meghatározó, masszív parlamenti többség létezik. A politika mezejét lehet rengetni, ez a mindenkori ellenzék feladata, szíve joga, de a döntéshozóknak nem az efféle dolgokat kell figyelembe venniük, hanem a hosszú távú érdekeket – mondta Pásztor.

A Szerb Haladó Párt azon vádjára, hogy a Demokrata Párt tisztségviselői választási kampányfogásként a Tartományi Árutartalékok élelmiszerkészleteit osztogatták a lakosság körében, Pásztor azzal reagált, hogy a VMSZ még májusban ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, mert felmerült a gyanúja annak, hogy közpénzekből finanszírozott áru úgy kerül pártszínezetű felhasználásra, hogy egyesek ezekkel befolyásolták a lakosság választási akaratát. Azonban hozzátette, ez az indítvány még mindig „nem került tisztába”.

A képviselőház ülésén Radovan Latinović primariuszt nevezték ki a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai kérdésekkel megbízott titkárhelyettessé, valamint Danijel Tomašević töltheti be a tartományi vagyonjogi ügyész tisztségét.

Képviselői kérdést intézett a tartományi kormányhoz Juhász Attila, a VMSZ képviselője. Mint felvetette, a nagybecskereki kórházban nem adott a lehetőség katéterezés elvégzéséhez. Tekintettel arra, hogy a szóban forgó egészségügyi intézmény a közép-bánáti körzetet fedi, éppen azt a régiót, ahol a kimutatások szerint legnagyobb a lakosság infarktusveszélye, erre a műszerre nagy szükség lenne. A közvetlenül megválasztott egészségügyi titkárhelyettes ígéretet tett a probléma mihamarabbi orvoslására.