2024. április 24., szerda
FOGYASZTÓVÉDELMI HÍREK

Egységes, országos fogyasztóvédelmi tanácsot

A Szerbiai Fogyasztók Asszociációja (APOS) nyilvános levelet intézett Rasim Ljaljić kereskedelmi miniszterhez, és arra szólította fel, járjon közbe egy új szervezet, történetesen a Szerbiai Fogyasztók Tanácsának megalakításához. Előnye az lenne – áll a levélben – hogy a kormány ezután egy helyen és az eddiginél rövidebb időn belül szerezhetne tudomást az országban működő valamennyi bejegyzett fogyasztóvédelmi szervezet állásfoglalásáról. A tanács megalakulása abból a szempontból is fontos lenne – mondják az APOS képviselői – hogy a jövőben a fogyasztóvédő egyesületek is részt vehessenek azon intézmények munkájában, melyek során a fogyasztókat érintő kérdésekben döntenek.

Az APOS szerint megengedhetetlen az államnak a fogyasztók iránt tanúsított magatartása, hiszen napok óta ellentmondásos kijelentésekkel tévesztik meg őket a tej minőségét illető kérdésekben. Egyetlen minisztérium és szervezet sem cselekedhet ekképpen – olvasható az APOS honlapján. (kz)

Visszakérhető a minőségileg kifogásolható tej ára

Miután a mezőgazdasági minisztérium közzétette azon tejcsomagolások listáját, melyek a megengedettnél magasabb aflatoxinszintet tartalmaznak, és elrendelte eltávolításukat az üzletek polcairól, egyre több vásárló keresi fel a fogyasztóvédő egyesületeket azzal a kérdéssel, hogy mitévők legyenek a már megvett, de időközben egészségileg károsnak minősített termékekkel. Legtöbbjük azzal a gonddal is szembesül, hogy a vásárlás után nem őrizte meg a számlákat, tehát bizonyítani sem tudja a beszerzés helyét és idejét. Egyszóval azt szeretnék tudni, mik a fogyasztók jogai ebben az esetben.

A Potrošač fogyasztóvédelmi szervezet honlapján az olvasható, hogy a korábban megvásárolt, felbontatlan csomagolású és a minisztériumi rendelettel a kereskedésből kivont termékek sorába tartozó tejet és tejterméket az üzletek vezetői kötelesek visszafogadni, és függetlenül attól, hogy a vásárló felmutatja-e vagy sem a pénztárgépszámlát, a kereskedők kötelesek a termék árát is visszafizetni. Ily módon az üzletekben felhalmozódott tej további sorsáról a kereskedők és a forgalmazók határoznak egymás között – áll abban a rendeletben, amelyet a kereskedelmi felügyelőség illetékeseitől kaptak az üzletvezetők.

Ha a kereskedő nem mutat hajlandóságot arra, hogy átvegye és visszafizesse a minőségileg kifogásolható tejfélék listáján található terméket, akkor a fogyasztók feljelentést tehetnek a 021/6 313 600-as vagy a 021/6 314 600-as telefonszámon. Panaszaikat megtehetik az info@potrosac.info e-mail címre is.