2024. április 19., péntek

Emlékezzünk az első vonatra!

Az első szerelvény 130 évvel ezelőtt gördült be Újvidékre – A régi vasútállomást 1964-ben lebontották

A Vajdasági Vasútkedvelők Egyesületének szervezésében tegnap megemlékeztek arról, hogy 130 évvel ezelőtt gördült be az első vonat Újvidékre. A jubileumi ünnepséget a limáni piac mellett, a egykori vasútállomás helyén tartották meg, ez az állomás 1883-ban nyílt meg, 1964-ben bontották le, miután a vasúti forgalmat átirányították az új, a Felszabadulás sugárút végében lévő vasútállomásra.

 A régi állomás helyén 2008-ban elhelyezett dombormű Baranyi Károly és Baranyi-Markov Zlata szobrászművész házaspár alkotása, korábban az állomást díszítette három másik, hasonló domborművel egyetemben, mára csak ez maradt meg

Miodrag Đukić, az egyesület főtitkára elmesélte, hogy az önkormányzat 2008-ban döntést hozott arról, hogy március 5-éről, mint a város életében különösen jelentős napról emlékezzenek meg, a vasút megjelenése tette lehetővé azt, hogy Újvidék fejlődhessen és iparosodjon. 135 évvel ezelőtt az akkori városvezetés felismerte a vasút fontosságát, lobbiztak az akkoriban műszaki csodának, hatalmas beruházásnak számító vonal megépítéséért, tudták, hogy mit jelent az, ha a várost vasúttal összekötik Európa többi nagyvárosával. Nekik köszönhetjük azt, hogy Újvidék európai, „sugárútvárossá” fejlődött! Beszélt arról is, hogy abban az időben Újvidéken építették meg az első állandó vasúti hidat, alagutat fúrhattak a vár alatt, mindez hatalmas műszaki sikernek számított akkoriban.
– Képzeljük el, mi lenne ma, ha a vasútvonal az eredeti tervekkel összhangban elkerülte volna Újvidéket, és ha a hidat Palánkánál építették volna meg! A limáni vasútállomást az utolsó tégláig lebontották, semmi sem maradt belőle, sajnos ez a sors vár vásártér és az Újtelep városrész előtt lévő rendező-pályaudvarra is. Végső ideje, hogy felemeljük a szavunkat, és ebből az épületegyüttesből megmentsünk legalább egy kis részt az utókornak – figyelmeztet Đukić. Elmondta azt is, hogy egyesülete már évekkel ezelőtt javasolta a vasúti közlekedés visszaállítását a városba, pontosabban a peremvárosi települések közötti vasúti összeköttetés létrehozását, ezekkel a tervekkel azonban most senki sem törődik, a mese megrekedt az elképzelés szintjén.