2024. április 18., csütörtök

Elszámolás és tervezés

Tanácsülésre készül a temerini I. helyi közösség

Várhatóan még március elején megtartják a temerini I. helyi közösség tanácsának harmadik ülését. Ezen terítékre kerül a 2011. és 2012. évi munkáról szóló beszámoló, az IPA-pályázattal kapcsolatos teendők megvitatása, valamint az idei évi terv beterjesztése.
Az idei évi községi költségvetésből összesen 12,37 millió dinárt terveztek Járek, Staro Đurđevo, Szőreg és az I. helyi közösség munkájának a finanszírozására. A 2012. évinél az idén 3,7 százalékkal több pénz jut a helyi közösségeknek. Ebből az összegből kereken 4 millió dinár illeti meg az I. helyi közösséget. Ádám István, a tanács elnöke a helyi médiában közölte, hogy a rendelkezésükre álló összeggel összhangban határozzák meg az idei évi tervet, mégpedig úgy, hogy a tervezett feladatok finanszírozására fussa is az összegből. A lehetőségek korlátozottsága miatt nagyobb beruházást, felújítást semmiféleképpen sem végezhetnek ebből a pénzből, habár a legtöbbet, mintegy 300 ezer dinárt, éppen a javítások végzésére terveznek. Fel kellene újítani az Ifjúsági Otthonban levő mosdókat, javításra szorul az épület tetőszerkezete, a konyha, s kellene festeni is.
A helyi közösség épülete előtti zöld terület rendezésére a helyi közösség is igényel közmunkát vállaló személyt a Szociális Központtól. Erre az az egyezmény nyújt lehetőséget, amelyet külföldi példára az önkormányzattal és a szociális központtal kötöttek. Lényege, hogy közmunka végzésével pénzt kereshetnek az egyébként szociális segélyre szorulók. Ilyen egyezményt kötöttek a községi alapítású közvállalatok és intézmények is. Az egyezmény értelmében az önkormányzat a Szociális Központ révén finanszírozza a közhasznú munkavégzőket. Temerinben fokozatosan növekszik az egyszeri pénzsegélyért folyamodók száma. Jelenleg már évi szinten 350 körül alakul a korábbi 300-zal szemben. A közmunka jó alkalom mindkét fél számára a foglalkoztatásra. A munka igénylői pedig költségek nélkül végeztethetnek egyszerűbb munkákat a szociális segélyre szorulókkal.
A helyi közösségben márciusban egy-két személyt alkalmaznának az adódó munkák végzésére. A rózsatövek már megvannak a virágoskert rendezéséhez, szépítéséhez. A helyi közösség háza táján adódna egyéb munka is, de kérdés, hogy az illető milyen feladatokhoz ért, illetve melyek végzését vállalja. Például az Ifjúsági Otthon nagytermében tartandó rendezvények, lakodalmak során mindig kidíszítik a mennyezetet is. A rendezvények után azonban csak nagyjából szedik le a díszeket a mennyezet faburkolatáról. Azokat is le kellene távolítani. A helyi közösségnek is jó, ha valaki közmunkában, a szociális központ segédletével és az önkormányzat anyagi támogatásával elvégezné azokat a feladatokat, amelyekre nem telik az igencsak szűkös költségvetésből.