2024. március 29., péntek

Megújul a zsinagóga

IPA-projektum keretében a szabadkai épület északkeleti homlokzatát újítják fel
szabadkai zsinagóga

Kezdetét vette A századfordulós ékkövek, tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában, röviden Diamond elnevezésű IPA-projektum, amelyben Szabadka kísérőpartnerként és Szeged vezetőpartnerként működik együtt, és amellyel a szecessziós épületek rekonstrukcióját segítik: Szabadkán a zsinagóga északkeleti homlokzata, Szegeden pedig a Gróf-palota, a szegedibelváros legnagyobb önálló szecessziós stílusban épült épületének tetőszerkezete újul meg a 344 787 eurós összértékű projektum keretében, az összeg biztosítása 50-50 százalékban oszlik meg a partnerek között.

A projektum megvalósításában Zenta is részt vesz, és mindhármuknak az a feladata, hogy ezekről a szecessziós épületekről különböző módszerekkel úgynevezett tematikus programajánlatot készítsen az érdeklődőknek: készül egy közös könyvkiadvány, leporelló, honlap és az okostelefonokon megjelenő mobilapplikáció. A projektumban részt vevő szakemberek részére egy kétnapos tanulmányutat és egy konferenciát is szerveznek, amelyen bemutatják e szecessziós épületek értékeit.

Ahogyan Dobó Márta Szabadka város regionális és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácstagja és dr. Igaz Ágnes, a szegedi Fejlesztési iroda irodavezetője elmondták, nem ez az első sikeres közös projektum Szabadka és Szeged között, és remélik, hogy ezt is sikerül időben véghezvinni.

Nenad Ivanišević projektmenedzser, a zsinagóga igazgatóbizottságának tagja hangsúlyozta, számára a zsinagóga felújítása élete egyik legjelentősebb projektuma, hogy a zsinagóga végre olyan lehessen, amilyennek lennie kell, a régi fényében tündökölhessen, ennek szolgálatában áll ez a program is.

A Diamond projektum mellett folyamatban van a Chi elnevezésű projektum is, amelynek célja, hogy a két város együttműködjön, és együttesen szerepeljen a turisztikai kiállításokon, s ennek az együttműködésnek az alapja is a szecesszió, a szecessziós értékek megőrzésén alapul. A Chi projektum március 8-án és 9-én Kecskeméten, valamint 23-án Szegeden mutatkozik be az idegenforgalmi kiállításon.