2024. április 20., szombat

A gazdák érdekében

Magvető-élőújság Oromon
Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere köszönti a Magyar Szó olvasóit, mellette munkatársaink és a szervezők Tóth Bátori Erzsébet, Fremond Árpád, Varga Attila, Kókai Péter és Király Erzsébet

Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere köszönti a Magyar Szó olvasóit, mellette munkatársaink és a szervezők Tóth Bátori Erzsébet, Fremond Árpád, Varga Attila, Kókai Péter és Király Erzsébet

Telt ház volt a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének, a Magvetőnek a hétfő esti élőújságján Oromon. A rendezvény vendége Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője volt. A Magyar Szót Varga Attila, a Magvető szerkesztője, Kókai Péter, a Magyar Szó marketingfelelőse és Tóth Bátori Erzsébet programszervező képviselte. A tavaszi nyereményjátékkal egybekötött előfizetési akciónk fődíjának adományozójának, az adai Agromerkur vállalatnak a nevében Király Erzsébet ismertette a cég tevékenységét és egyéb kínálatát. A helybéliek közül tiszteletét tette Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere és Szalkai Nemes Valéria a magyarkanizsai községi falugazdász-hálózat önkormányzati koordinátora.

Nagy érdeklődést váltottak ki a felszólalók

Nagy érdeklődést váltottak ki a felszólalók

Varga Attila szerkesztő kifejtette, hogy a melléklet a kommentárjaiban és a hírfeldolgozásaiban igyekszik átfogó

képet festeni az előző hét agrárpolitikai eseményeiről, de a politikum folytonosan akadályokat gördít az újságíró elé, azzal, hogy módszeresen eltitkolja az információkat. Az állam beavatkozik a terményárak alakulásába is, mert hogyan lehet az, hogy világviszonylatban folyamatosan emelkedik a gabona ára, az Újvidéki Terménytőzsde jelentéseiben pedig immár ötödik hete az itthoni árak folyamatos csökkenéséről számolnak be. Mintha az lenne a cél – mondja Varga – hogy még mélyebbre süllyesszék a mezőgazdaságot, hogy ismét a szociális béke hordozója legyen. Az országban a mezőgazdaság az egyetlen életképes ágazat, ám az új agrártámogatásokról szóló törvényben fontos részek maradtak ki, például a falun maradni szándékozó fiatal gazdák szubvencionálása. Erre a környező országokban már van példa.

 HATÁLYBA LÉPETT AZ ÚJ AGRÁRTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY

– Az elmúlt időszakban az agrártámogatási rendszert rendeletekkel szabályozták, és az a visszás helyzet alakult ki, hogy mindegyik mezőgazdasági miniszter másképpen értelmezte az előírásokat. Az új agrártámogatási törvény azonban immár nem módosítható egyetlen tollvonással, miniszteri rendelettel – mondta Fremond Árpád a legújabb tudnivalókat ismertetve.

A köztársasági képviselő részletezte a gazdákat érintő törvénymódosításokat, és azokat a tételeket, amelyek a VMSZ javaslatára kerültek be.

Ezentúl az agrártámogatás mindössze a 100 hektárig terjedő gazdaságokra érvényes, akárcsak tavaly, de újdonság, hogy a házastársak, ha érdekük megkívánja ugyanabban a vagyonközösségben szerepelhetnek, és nem külön külön, mint tavaly. A gazdaságok nyilvántartását végző kincstárigazgatás munkatársai az adatokat ellenőrzik, visszaélések esetén komoly bírságot számolnak fel, és 5 évig kirekesztik őket a támogatási rendszerből. Újdonság a támogatási törvényben az is, hogy 2014. január 1-jétől a kormány a mindenkori köztársasági költségvetésnek az 5 százalékát köteles a mezőgazdaságra fordítani (az idén még marad 4,7 százalék). Szubvenció jár minden termőföld-tulajdonosnak, és nem tesznek különbséget a kimondottan mezőgazdasági termelésből élő és az úgynevezett hobbitermelők között (a kommercionális és a nem kommercionális gazdaságok között). A gazdaságok bejegyzése legkésőbb március 31-éig végezhető el, ezután csupán a vetésforgóban történt változások jelenthetők. Ebben a tekintetben is történt módosítás. Míg egy évvel ezelőtt a vetésforgó bejelentésekor elegendő volt feltüntetni, hogy ipari növényt vagy kalászost vet-e a gazda, mostantól a pontos kultúrát kell megnevezni – mondta Fremond.

Az idéntől támogatás jár a gyümölcstermesztőknek is, ugyanis ők eddig nem részesültek semmiféle juttatásban. Az is bekerül a jogszabályba, hogy a jószágtenyésztők, még ha viszonteladónak is adják el jószágaikat, igényelhetik a támogatást.

A minisztérium ígéretet tett arra vonatkozólag is – közölte Fremond –, hogy a jószágtenyésztőket érintő tavalyi lemaradások záros határidőn belül kifizetésre kerülnek. Az idén a tejprémium 7 dinár lesz literenként, és bővítették számos állat támogatását is. A fejőstehenek után 20 000, a kecske és a juh esetében 4000, a hízósertések után 1000, a tenyészbikákra pedig 10 000 dinárra számíthatnak a gazdák. Egy-egy bejegyzett tojótyúkra 60, pulykára 300 dinár jut.

 AZ ELŐFIZETŐK TÖBBSZÖRÖSEN JÓL JÁRNAK

Kókai Péter, a Magvető tavaszi élőújság sorozata nyereményjátékának részleteit ismertette, és előfizetésre buzdította a rendezvényen megjelenteket. Mint mondta, április 20-án új és régi előfizetőink körében mintegy

húsz értékes ajándék és számos vigaszdíj kerül kisorsolásra, ezek összértéke öt és hat ezer euró között alakul. A fődíj az öt munkaegységgel és rögtörővel ellátott talajlazító, az Agromerkur vállalat adománya. A lap előfizetői többszörösen is jól járnak – közölte a jelenlévőkkel Kókai –, hiszen előfizetési kedvezményben részesülnek, házhoz kapják az újságot, jogot szereznek arra, hogy részt vegyenek a nyereményjátékban, és ha éppen valamelyik élőújság helyszínén fizetnek elő, ráadásul Magvető feliratú bögrét is kapnak.

JAVÍTJÁK A KÖZSÉG LEGROSSZABB ÚTJÁT

Nyilas Mihály polgármester az alkalommal élve a helybéliekkel ismertette az önkormányzat Oromot illető idei beruházásait. Mint mondta, javában tart a közbeszerzési eljárás két utca 150-150 méteres szakaszának aszfaltozására, és az idéntől újra visszakerült az önkormányzat illetőségébe a „község legrosszabb útja”, melynek felújítására köztársasági állami támogatásra vártak. Az utat még ebben az évben hét centiméteres aszfaltréteggel vonják be, kétoldalt pedig egy-egy méter szélességben zúzott kővel alapozzák meg.

Szalkai Nemes Valéria elmondta, hogy Magyarkanizsa községben a falugazdászok már segédkeznek a gazdaságok újrajegyeztetésében, és a hét minden napján fogadják az ügyfeleket, ha nem is az eddigi feltételek és körülmények közepette. A falugazdász-hálózat továbbra is teszi a dolgát, mert szívügyük a gazdák érdekének védelme.

Nyitókép: Nagy érdeklődést váltottak ki a felszólalók