2024. április 24., szerda

Zárolták a demokraták összes számláját

Đelić: А működési költségek átirányításának jóváhagyását várjuk – Dinkić: A demokraták a törvény megszegését kérik

A 2012-es választási kampány finanszírozására felvett kölcsön visszafizetési gondjai miatt a Demokrata Párt összes számláját zárolták Szerbiában – erről tájékoztatta a párt elnökségét, köztársasági és tartományi főbizottságát Tamara Tripić, a DP titkára. A kölcsönt a Vajdasági Fejlesztési Banknál vette fel a párt, s a pénzintézet elrendelte az adósság behajtását 335,4 millió dinár értékben. A titkár által megfogalmazott értesítésben tájékoztatta a párt vezetőit, hogy a továbbiakban a bank „minden számláról minden pénzt le fog vonni, egészen addig, amíg teljes egészében meg nem fizetteti az adósságot, ami pontosan 335 390 000 dinárt tesz ki”. Tripić azt javasolta, hogy a párt mielőbb szerezze meg a szükséges garanciákat az adósság átütemezéséhez, s így azt 36 hónapos részletekre bontva próbálja meg rendezni. Óva intette ugyanakkor a tisztségviselőket bármilyen újabb költekezéstől, mert az törvényellenesnek lenne minősíthető – áll a március 4-én kelt levélben, amelyet a Danas napilap közölt.

Első reakciójában Aleksandra Jerkov, a DP sajtófelelőse azt nyilatkozta a Danasnak, hogy a párt kölcsön felvételére kényszerült tavaly a választási kampány pénzelése érdekében, éppen úgy, ahogyan más pártok is. Kijelentette, hogy már két hónapja várnak a pénzügyminisztériumnak arra a jóváhagyására, amely lehetővé tenné, hogy a költségvetésből a párt működésére kiutalt pénz egy részét átirányíthassák a banknak, rendezve ilyen módon a tartozást. A párt számláinak zárlatára azért került sor, magyarázta, mert a minisztérium a mai napig sem adta meg a DP-nek ezt az engedélyt.

Hasonló nyilatkozatot adott a közszolgálati médiumnak szerdán Božidar Đelić, a párt bizottságainak koordinátora, aki elmondta, hogy amennyiben a minisztérium megadja a szükséges engedélyt, úgy a párt rendezni tudja majd az adósságot és ekképp feloldhatnák a számlák zárlatát. Reményét fejezte ki, hogy a pénzügyi tárca jóváhagyása csupán procedurális okok miatt, s nem a Demokrata Pártra gyakorolt esetleges nyomás miatt késik két hónapot.

A pénzügyminisztériumtól időközben érkezett magyarázat szerint viszont a párt a lehetetlent várja el a tárcától. Véleményük szerint ugyanis jogilag nem számít kivitelezhetőnek az az elképzelés, hogy a minisztérium legyen a DP által felvett hitel kezese. Mint azt a pénzügyi tárcánál közölték, egyszerűen kizárt, hogy ez az állami szerv fizesse a DP kölcsönének részleteit. „A Demokrata Párt havonta 19 092 439 dinárt kap működési költségeinek fedezésére az állami költségvetésből, s ezt az összeget rendszeresen, minden hónap tizedikéig a pártnak át is utalják. A pénzt, az érvényben lévő jogszabállyal összhangban, kizárólag a párt működési költségeinek fedezésére nyitott számlára utalja át a minisztérium” – áll a kiadott közleményben. A tárca szerint törvénybe ütközne, ha a költségvetésből származó összeget az említett számla helyett a DP által a kölcsön törlesztésére megnyitott bankszámlára utalnák át a továbbiakban. Egy ilyen megoldás ellentétben állna a politikai tevékenységek finanszírozásáról szóló jogszabály hatályos rendelkezéseivel – állapították meg.

Hogyan jutottak kölcsönhöz?

A DP kérelmével kapcsolatban Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter is hallatta hangját, kijelentette: nem fogja engedélyezni, hogy eleget tegyenek az ellenzéki párt kéréseinek. Úgy fogalmazott, a demokraták voltaképpen törvénysértést követelnek. Dinkić megdöbbentőnek találta azt is, hogy a Vajdasági Fejlesztési Bank többmilliós hitelt hagyott jóvá a párt számára biztosíték nélkül, mert ilyen elnéző bánásmódban egyetlen szerbiai vállalkozót sem részesítenek a pénzintézetek. Nagy kérdés, tette hozzá, hogyan sikerült a pártnak ilyen tetemes kölcsönhöz hozzájutnia, melynek törlesztése érdekében most ráadásul a törvény megszegését követeli. A pénzügyminiszter aláhúzta, hogy a kampánycélokra fordítandó állami pénzt még Mirko Cvetković kormánya idején kifizette az állam.