2024. április 19., péntek

Gázmegállapodás helyett vámunió

Eredménytelenül végződött az ukrán és az orosz elnök éjszakába nyúló tárgyalása

Az orosz–ukrán gázmegállapodás felülvizsgálata helyett Ukrajnának az orosz–fehérorosz–kazah vámunióhoz való csatlakozása lett a fő témája Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök késő éjszakába nyúló megbeszélésének – emelte ki az ukrán sajtó kedden a találkozót kommentálva.

Janukovics elnök decemberben elhalasztott moszkvai látogatása március 4-én végre megvalósult. Kijev arra számított, hogy jelentős előrelépést ér el a gázvita megoldásában. A Kreml ezzel szemben értésére adta, hogy jobban érdekli szomszédjának csatlakozása a vámunióhoz – írta a Szevodnya című ukrán lap.

Az ukrán sajtó elsősorban azt emelte ki, hogy tíz órán át – moszkvai idő szerint éjjel kettőig – tartott a két államfő négyszemközti megbeszélése, ami végül teljes eredménytelenséggel zárult. Janukovics pedig ahelyett, hogy az orosz elnöki rezidencián számára előkészített lakosztályban éjszakázott volna, hazautazott Kijevbe.

A tárgyalást összegző sajtótájékoztatót az ukrán fél kérésére nem terveztek, az újságírókat a két elnök megbeszélésének kezdetén engedték be néhány percre, ahol az elnökök pár mondatos nyilatkozatot tettek. Míg Putyin elnököt Janukovics csendben végighallgatta, az orosz államfő kétszer is félbeszakította ukrán partnerét, amiből nyilatkozatok helyett párbeszéd lett – írta a Kommerszant-Ukrajina.

Az ukrán lap hozzátette, hogy a protokollt ezután egy orosz újságíró szegte meg, amikor közbevágott, és feltette a kérdést: szó lesz-e Ukrajna vámuniós csatlakozásáról a találkozón. Erre Putyin hosszas fejtegetésbe kezdett arról, milyen előnyökkel járna Ukrajnának a csatlakozás. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna 1,5–6,5 százalékos GDP-növekedést érhetne el a vámuniós szövetség szorosságától függően. Figyelmeztetett viszont arra, hogy Ukrajna, ha kívül marad, korlátokkal kerül szembe a kereskedelem és a szabad munkaerő-áramlás területén.

Az ukrán államfőt váratlanul érte a gyanú szerint megrendezett újságírói protokollsértés, ezért a kérdésre meglehetősen terjengős és ködös választ adott, arról beszélve, milyen veszteségeket szenved Ukrajna a hármas vámunió létrejötte óta. Végül mindkét elnök egyetértett abban, hogy Ukrajna vámuniós csatlakozása inkább politikai, mint gazdasági kérdés.