2024. április 25., csütörtök

Csupán tíz százalékuk éli túl

Tanácskozás a szervátültetésről
A tanácskozás részvevői

A tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkárság, az egészségügyi minisztérium biogyógyászati részlege és a Vajdasági Klinikai Központ munkajellegű tanácskozást tartott Újvidéken. A szervátültetés program fejlesztése és a vajdasági egészségügyi intézményeknek a programban betöltött szerepe volt a találkozó témája. A gyűlésen Mitrovica, Nagybecskerek, Szabadka és Zombor kórházainak igazgatói is részt vettek.

Dr. Danijela Stanković Baričak tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai segédtitkár elmondta, hogy aktívan dolgoznak a szervátültetési program fejlesztésén, és hasonló gyűléseket fognak szervezni. Beszámolt az előző találkozóról, amelyen a kórházak vezetői, orvosok és szervadományozók tanácskoztak, majd hozzátette, hogy a mostani gyűlésen a kórházak szervátültetéshez szükséges felszerelése kapcsán egyeztetnek.

– Fontos továbbra is fejlesztenünk az egészségügyi intézményeket, hogy a későbbiekben a magas szintű előírásokat kielégítve bekapcsolódhassunk az európai szervátültetési hálózatba – hangsúlyozta dr. Vesna Pajtić, a Vajdasági Klinikai Központ sürgősségi osztályának vezetője, és kifejezte reményét, hogy Vajdaság összes kórháza részt vesz majd a transzplantációs programban.

Dr. Jelica Alargić, a Vajdasági Klinikai Központ szervadományozási központjának koordinátora kiemelte, hogy a szervátültetés program megvalósítása során rendkívül fontos a közvélemény megnyerése. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a transzplantációra váróknak csupán a 10 százaléka éli meg, hogy sorra kerüljön és elvégezzék rajta az életmentő szervátültetést. Minden 18. perceben egy ember neve felkerül a listára, és minden 11. percben meghal egy beteg, miközben várja, hogy sorra kerüljön – ismertette Alargić.

A nagybecskereki kórház egyik stratégiai célja a szervátültetési programban való részvétel – jelentette ki dr. Gordana Kozlovački, a nagybecskereki kórház igazgatója. Az utóbbi 15 évben a nagybecskereki kórházban 29 emberen végeztek el transzplantációs műtétet – mondta az igazgató.

Dr. Dana Mihajlović, az egészségügyi minisztérium biogyógyászati részlegének igazgatója közölte, hogy a mostani tanácskozás egyik fontos témája a beültetésre váró szervek biztosítása, megfelelő kezelése és igazságos szétosztása. Mitrovica, Nagybecskerek, Szabadka és Zombor kórházainak kapacitása lehetővé teszi a szervátültetési programban való részvételt. Ennek megvalósítása céljából képzést szerveztek a zágrábi transzplantációs központban, de továbbra is kulcsprobléma a szervek biztosítása – emelte ki Mihajlović.