2024. március 29., péntek

A hamisítóval fejeződött

Több mint 90 ezren látogatták a 41. FEST vetítéseit

Goran Marković filmrendező Falsifikator (A hamisító) című filmjének premierjével vasárnap este befejeződött a belgrádi 41. Nemzetközi Filmfesztivál, a FEST. A pénzügyi válság jeleit elkerülhetetlenül magánhordozó rendezvényen 75 játékfilmet mutattak be, és mintegy 90 ezer belépőjegyet értékesítettek.

A Száva Központban megtartott, telt házas zárórendezvényen Goran Marković búcsúzva a fesztivál közönségétől reményének adott hangot, hogy a nehézségeket sikerül áthidalni, és a 42. rendezvényre is sor kerül. A közönség nagy tapssal jutalmazta a Falsifikator filmjét, csakúgy a népes szerzői gárdát, mely a színpadon felsorakozott, Tihomir Stanić főszereplővel az élen. Stanić olyan iskolaigazgatót alakít, aki együttérzésből hamisít diplomákat, így segítve az embereken, hogy munkához juthassanak. Története és az egész film az egykori Jugoszlávia bukását jelképezi, mely Marković szerint már a hatvanas években elkezdődött. A rendező szerint élete legnagyobb bukása valójában annak az országnak a veszte, mely a hazája volt. A rendezőn és a főszereplőn kívül a közönség előtt meghajolt Branka Katić, Svetozar Cvetković, Sergej Trifunović, Zoran Simjanović zeneszerző és mások.

A film premierje előtt adták át az idei rendezvény díjait. Az Európa Európán kívül elnevezésű versenyprogram legjobbjának az izraeli Sasok című filmdrámát kiáltották ki, a díjat Dror Sabo rendező helyett Izrael szerbiai nagykövete vette át. A versenyprogramban nyolc film szerepelt, a díjazott 2000 euró pénzjutalmat nyert. A díjátadást követően Dragan Marinković, a FEST igazgatóságának vezetője, Ivan Karl szelektor, és Borislav Anđelić művészeti igazgató köszönték meg a közönségnek a bizalmat gerjesztő, nagyfokú érdeklődést.

Az idei rendezvénynek több meghatározó eseménye volt. Első helyen legtöbben Srđan Golubović Krugovi (Körök) című megható filmjét említik, aztán következik Michael Haneke Szerelem című kiváló filmje, vagy Michael Madsen filmcsillag rendezvénynyitása. Ugyanakkor a 2013-as év tragikus emlékezete marad Dinko Tucaković filmrendező, teoretikus és kritikus, valamint Tanja Petrović újságíró, a filmfesztivál sokéves munkatársának hirtelen elhalálozása közvetlenül a 41. FEST előtt. A kritikusok FIPRESCI-díját máris elnevezték Tucakovićról, melyet a horvátországi Branko Schmidtnek ítélték oda Ljudožder (Az emberevő) című filmjéért, különdíjat pedig Predrag Bambić: Albert útja című dokumentumfilmje nyert, mely Albert Mayer bánáti származású Oscar-díjas kamerakonstruktőrnek állít emléket.