2024. április 23., kedd

Jól teljesítettek a határon túli diákok

Czakó Adrienn második helyen végzett az Implom József helyesírási versenyen

Az elmúlt hétvégén Gyulán a 26. Implom József helyesírási versenyen 30 határon túli középiskolás is indult, akik közül 22-en 80 százaléknál jobb eredményt értek el, ami azt jelenti, hogy a legfelkészültebb tanulók vettek részt a nemes vetélkedésen. Az Implom József-díjat, a legjobb helyesírónak járó elismerést is egy határon túli (somorjai) gimnazista, Somogyi Pál vitte el.

Vajdaságból a zentai, az újvidéki és a szabadkai körzetből tíz tanuló vett részt a Kárpát-medencei középiskolások helyesírási versenyén. Közülük a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium negyedikes tanulója, a temerini Czakó Adrienn a második helyen végzett.

– Elsős korom óta járok emelt szintű helyesírásra az iskolánkban, amit Katona Edit magyartanárnő, a felkészítő tanárom vezet. Az Implomra külön is készültem, rengeteg tesztlapot töltöttem le az internetről, és azokat is töltögettem, az elmúlt tíz év versenyfeladatait oldottam meg. A tollbamondásra készülve diáktársaimmal és odahaza a szüleimmel diktáltattam magamnak szövegeket, hogy gyakoroljam a hallás utáni írást. A magyarországi intézménynevek írásával a gyakorlatban mi nem találkozunk, ezekre külön oda kellett figyelni, hogy a szabályok ismertében el ne tévesszük, mit kell nagy kezdőbetűkkel írni. Idén futballal kapcsolatos szöveget diktáltak, a diadalmas angol–magyar focimérkőzés 60. évfordulójához kapcsolódott a szöveg. Nem voltak benne ismeretlen sportkifejezések. A feladatlap viszont nagyon megdolgoztatott bennünket, igen sokoldalú tudást igényelt.

Már hatodikos és hetedikes koromban eljutottam a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyre, ami megalapozta a későbbi sikeres középiskolai szereplésemet, hiszen minden versenyen lehet tanulni, tapasztalatokat szerezni. Sokat köszönhetek Nemes Ildikó általános iskolai magyartanáromnak is. Az Implom József helyesírási versenyre első osztályos korom óta minden évben eljutottam, már az első alkalommal második díjat kaptam. Ami a továbbtanulást illeti, mivel Temerinben élek, Újvidéken szeretnék továbbtanulni a gyógyszerészeti egyetemen – mondta Adrienn.

A vajdasági diákok közül a szabadkai Nagy Emese, a Svetozar Marković Gimnázium tanulója a kiváló ötödik helyezést érte el (felkészítő tanára: Vikor Györgyi).