2024. április 25., csütörtök

Tőkés bepereli Pontát

Emberi, romániai és európai állampolgári méltóságában érzi sértve magát

Sajtónyilatkozatban közölte hétfőnTőkés László európai parlamenti (EP) képviselő, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt bepereli Victor Ponta román miniszterelnököt. Tőkés közölte: emberi, valamint romániai és európai állampolgári méltóságában érzi sértve magát Victor Ponta miniszterelnök nemrég tett kijelentései által, amelyek szerint a volt püspök Monica Macovei volt igazságügy-miniszterrel egyetemben románellenes érdekek képviselője, akit azok pénzelnek, akik azt akarják, hogy Románia egy instabil ország legyen, és minden oldalról megtámadják. Tőkés azt is kifogásolta, hogy a miniszterelnök horthysta nyelvezetet tulajdonít neki.

AZ EP-képviselő súlyosbító körülményként vette számba, hogy Ponta kijelentései a „kormányzása kezdete óta elhatalmasodó általános magyarellenes politikai kurzus központi hátterét és szerves részét képezik”, s úgy vélte, a „posztkommunista uszítópolitika” szemmel láthatóan a mostani román kormánytól indul, és az egész romániai magyar közösséget veszi célba.

Tőkés László újabb érveket hozott fel a mellé a korábbi kijelentése mellé, amelyben Victor Ponta kormányzását Nicolae Ceausescu kommunista diktátor korához hasonlította. Megemlítette, személyét a Ceausescu-diktatúra idején is külföldi kémszervezetekkel próbálták összefüggésbe hozni, és a nyolcvanas években is gyakori volt a „horthysta”, „hitlerista” nyelvezet emlegetése.