2024. április 25., csütörtök
Szólások és közmondások használata (II. rész)

A multimédia alkalmazása zene- és más órákon

Mgr. Viola Lujza és Danyi Zsuzsanna tartottak gyakorlati jellegű előadást a VMPE-ben

Március 2-án az újvidéki Apáczai Diákotthonban (a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének a székhelyén) az anyanyelv-ápolási továbbképzés keretében mgr. Viola Lujza szakmai vezető folytatta a Szólások és közmondások használata c. januári téma feldolgozását a nyelvművelés jegyében.

Az előadó ez alkalommal a kisdiákok részére tervezett játékos-rajzos feladatokat mutatott be: bújócskát (szövegekbe rejtett közmondások felismerése), szóláskeresést az adott példaszó nyomán, kiegészítést vagy helyesbítést igénylő szóláshasonlatokat stb. Csoportosított emberi tulajdonságokkal, testrészekkel, számjegyekkel, állatokkal kapcsolatos szólásokat. Magyarázatot fűzött bibliai, mitológiai, párhuzamos szerkesztésű, rokon értelmű és képrejtvényes szólásokhoz, valamint mobil közmondásokhoz. Az általa összeállított feladatgyűjtemény fénymásolt példányait kiosztotta az oktatóknak, vagyis a VMPE Szórakoztató szóra késztető csoportjai vezetőinek. Felhívta a figyelmet a felhasznált magyarországi forrásművekre (Földvári Erika – Lassúné Ruskó Renáta, Grétsy László, Bárdosi Vilmos és Forgács Róbert játékos könyveire).

Az összejövetel részvevői együtt tervezték az anyanyelvápolás hagyományos tavaszi és nyári rendezvényeit, tevékenységeit (Suliszínház Fesztivál, Anyanyelvápolók szemléje, vetélkedőkkel egybekötött nyári diáktáborok stb.)

Az akkreditált TANOM-továbbképzésen – anyanyelvápolók, óvónők, óvodapedagógusok, osztálytanítók és tanárok körében – Danyi Zsuzsanna, az újvidéki Művészeti Akadémia zeneszakának a vezető tanára (a zene módszertanának az oktatója) volt a vendégelőadó. A multimédia alkalmazása zene- és más órákon c. téma bevezetőjében tájékoztatott arról, hogy a multimédia mai elterjedt jelentése a számítógépes média, vagyis az internet. E globális mágikus hálózat átfogó adatbázis, mindenki számára hozzáférhető „olyan rendszer, amelyben az információ több formája (adat, kép, hang) egyszerre megtalálható”. Jellemzője az interaktivitás, amely a felhasználó részéről mindig cselekvést feltételez.

A pedagógusok meghívott, közkedvelt előadója tanácsokat, ötleteket adott a multimédiás iskolai órákra, óvodai foglalkozásokra vagy műsorokra való felkészüléshez: a világhálón található textuális, audio-, grafikus és videoformátumok használatához, majd a multimédiás anyag gyűjtéséhez, megmunkálásához, szerkesztéséhez, szólt a programok letöltési lehetőségeiről is. Az elmondottak műhelytitkait számítógépen tárta fel. Szemléltette a hangfájlok hozzáférhetőségét. Egyebek mellett a Ludas Matyi c. rajzfilmet és a Csipkerózsika c. mesét társította a hangulatos és hatásos zeneszerzeményekkel (az internet zeneanyagból merítve). Közölte, hogy csaknem minden tantárgy óráin alkalmazhatók a korszerű számítógépes módszerek, amelyek az oktatótól szaktudást, tájékozottságot és gyakorlatot igényelnek. A multimédia használata szavatolja a minőséget, és serkenti a diákok érdeklődését.