2024. március 29., péntek
MUZSLYA

Együtt a vajdasági cserkészek

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tanácsának a hétvégén Muzslyán megtartott ülésén a testület egyhangú döntése után az eddigi három vajdasági cserkészkörzet (torontáli, a dél-bácskai és szerémségi, valamint a homokháti kistérségi) helyett immár négy van. Az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület csatlakozásával pedig újra együtt vannak a vajdasági cserkészek. Az ülésen a vajdasági cserkészek nevelésével foglalkozó 19 cserkészvezető összegezte az elmúlt évek munkáját és terveket készített a jövőre.

– Az egyesületek újrajegyeztetésekor az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület nem regisztráltatta magát, mint a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagja. Azóta tisztújítás történt náluk és megindítottuk az egymáshoz közeledő folyamatot. Közös táborokon vettünk részt, közös rendezvényeket szerveztünk, és láttuk, hogy a közreműködés zökkenőmentes lehet. A hétvégén ők is jelen voltak a megbeszélésen és kérték, hogy ők is tagjai legyenek a VMCS-nek. A VMCS eddigi három körzetének vezetői befogadták őket. Szerintem ez történelmi pillanat, mert a magyar gyermekek nevelésében összefogtunk, ami példaértékű, nagyon fontos. Ezt támogatja a magyar kormány is. Jó példa, hogy a nevelők és a fiatal vezetők együtt tudnak, és ami még fontosabb, együtt akarnak dolgozni. Mert tapasztaljuk a mindennapi életben az állandó széthúzás és az individualizmus hatását. Isten áldja meg a munkánkat – nyilatkozta tegnap lapunknak Varga Zoltán cserkésztiszt, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, aki szerint nem véletlen, hogy éppen itt Muzslyán jött létre az összefogás, hiszen szórványban az emberek jobban érzik az összefogás szükségét. Isten gondolata is az, hogy ne építse minden ember a saját várát, hanem építsünk közös várat.

Nyilván az sem volt a véletlen műve, hogy az egykori Magyarország területén éppen innen, a déli végekről, Nagybecskerekről indíttatta útjára a cserkészmozgalmat Králik László.

Jelenleg Vajdaságban három korosztályban (kiscserkészek, cserkészek, roverek) háromszáz cserkész van. Ezt a számot a VMCS szeretné növelni, mert a fiatalok nevelésére napjainkban nagyobb szükség van, mint bármikor. Ez viszont nem könnyű feladat, hisz manapság csak kevesen hajlandók önkéntes munkát vállalni, idejüket és tudásukat másoknak felajánlani.