2024. április 24., szerda

Nem lesz újabb ukrán-orosz gázháború

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök meggyőződése, hogy idén Oroszország hajlandó lesz csökkenteni az Ukrajnának szállított földgáz árát. Erről a kormányfő egy televíziós interjúban beszélt a hétvégén. Azarov szavai szerint Kijev arra számít, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) azután köti meg az új hitelszerződést Ukrajnával, miután Kijev megállapodott Moszkvával egy számára kedvezőbb gázárban.

A kormányfő utalt arra, hogy Viktor Janukovics államfő hétfőn Moszkvába utazik, és az ottani tárgyalásain mindenképpen szóba kerül a 2009-ben megkötött gázmegállapodás felülvizsgálata.

Közölte: az IMF és Kijev abban állapodott meg, hogy a hitelfolyósítást függővé teszik az Ukrajnának importált orosz gázár alakulásától. Az IMF egyik fő feltétele ugyanis, hogy Ukrajna emelje a piaci szintre a lakossági gázfogyasztás árát, amit egyelőre az ukrán vezetés szociális okból nem szeretne megtenni, más alternatív megoldásokat keres.

Viktor Janukovics elnök ugyancsak a hétvégén közölte, hogy Kijev az orosz gázimporttól való függetlenedésre törekedve vizsgálja a lehetőségét egy, a Földközi-tengeren, a Boszporusz-szorosnál létesítendő LNG-, azaz cseppfolyósított földgázterminálnak. Onnan az államfő szerint Ukrajna évi 8-10 milliárd köbméter földgázhoz juthatna. Emellett nem zárta ki, hogy országa beszáll az azerbajdzsáni gázt Grúzián és Törökországon keresztül szállító gázvezeték építésébe, annak érdekében, hogy Ukrajnát is érintse a gázvezeték.

Ukrajna emellett a Fekete-tengeren, Odessza mellett épít LNG-terminált. A tervek szerint 2018-ban fejeződne be az építkezés. Az odesszai terminál várhatóan évi mintegy 10 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgázt lesz képes befogadni.

Ukrajna a múlt év végén ezer köbméterenként már 430 dollárt fizetett az Oroszországból behozott földgázért.