2024. április 18., csütörtök

Bérbe vették, mégsem használhatják

Nagybecskereken tiltakoztak a csentai gazdák

Tegnap a nagybecskereki városháza előtt tiltakozott mintegy ötven csentai gazda. Azt követelték a helyi önkormányzattól, tegyék lehetővé számukra, hogy birtokba vegyék az állami földet, amit az önkormányzat által szervezett versenypályázaton bérbe vettek, de a korábbi használó, a belgrádi PKB dolgozói nem engedik őket a földekre. A tiltakozás után a gazdák tárgyaltak Ivan Bošnjak polgármesterrel és munkatársaival. A beszélgetésen jelen volt Goran Rakić jogvédő is.

A csentai és a perlaszi határban levő 1500 hektárnyi állami tulajdonban levő föld (ennek fele megművelhető, fele, pedig legelő vagy nádas) körül ősz óta folyik a vita a parcellák eddigi használója, a belgrádi PKB és a földeket bérbe vevő gazdák között. A kérdéses földterület nemrég minisztériumi döntéssel visszakerült Nagybecskerek város fennhatósága alá, de a PKB belgrádi mezőgazdasági korporáció továbbra is igényt tart rá, hangoztatva, hogy negyven éve használják a földeket, amelyek minőségének a javítására komoly eszközöket fordítottak.

A földek bérbeadására kiírt versenypályázaton a PKB nem vett részt, de közölték, hogy készek 30 százalékkal többet fizetni (hajlandók 14,5 millió dinárt befizetni Nagybecskerek költségvetésébe) csakhogy továbbra is ők munkálhassák a földeket. Kilátásba helyezték, hogy végső esetben akár mezőgazdasági gépeikkel is védik a földeket, mert a kombinát 5000 hektárnyi surčini földjének eladása után (az arab Al Dahra cégnek) veszélybe került dolgozóik egzisztenciája.

A versenypályázaton részt vevő gazdák szerint viszont a dolog egyértelmű, hiszen már a bérleti szerződéseket is aláírták és követelik, hogy tegyék számukra lehetővé, hogy megkezdjék a tavaszi munkálatokat. Ha ez nem történik meg, abból az derül majd ki, hogy a nagybecskereki önkormányzat becsapta őket. Szerintük a PKB 2006 óta törvénytelen módon bitorolta a kérdéses parcellákat. A nagybecskereki gazdasági bíróság a napokban elvetette a PKB azon kezdeményezését is, hogy hozzanak ideiglenes intézkedéseket az ügyben.

Ivan Bošnjak polgármester tegnap megígérte, hogy a felügyelőségek és az illetékes állami szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belől a gazdák birtokba vehessék a földeket.