2024. április 18., csütörtök

Támogatás az állattenyésztőknek

Kilencven marhatenyésztő írt alá támogatási szerződést a topolyai önkormányzattal

Topolya Község Mezőgazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Alapja december során írta ki pályázatát a községben bejelentett marhatenyésztők számára, amely január derekáig állt nyitva. A 2 millió dinár keretösszegű pályázaton a 15 szarvasmarhánál kevesebb jószággal rendelkező termelők kérhettek támogatást a 2012-es év során felmerült állatorvosi költségekre, maximum 40 ezer dinár értékben.

Kilencven marhatenyésztő írt alá szerződést a községgel

A pályázat igen sikeres volt, összesen 118 állattenyésztő jelentkezett támogatásért, s ebből 90-en, pénteken délelőtt, támogatási szerződést írtak alá a községgel. Az ünnepélyes aláírásra a községi képviselő-testület nagytermében került sor, s részt vett rajta Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere, valamint Majláth Béla, a fejlesztési alap igazgatóbizottságának elnöke.
– Szerbiában a regisztrált mezőgazdasági termelőknél átlagban 2,8 tehén van, míg az Európai Unióban 20 az átlag. Egy másik szomorú adat, hogy a hazánkban előállított tejnek csak 30 százaléka első osztályú. Remélem, hogy Topolyán azért sokkal jobb eredményeket érünk el ennél – mondta el a polgármester, majd a tavalyinál sokkal sikeresebb évet kívánt a marhatenyésztőknek.
Kevés község ad ehhez hasonló támogatásokat a termelőknek – mondta Majláth Béla, majd hozzáfűzte, hogy Topolya az idén is folytatni fogja ezt a hagyományt.
– Az idén is szeretnénk vissza nem térítendő támogatásokat felkínálni Önöknek, pályázati lehetőségeken keresztül. Nagy eredménynek tekintjük ezt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az országban kevés község volt hajlandó elmozdulni ebbe az irányba, és közvetlen módon támogatni a magántermelőiket – mondta el az alap igazgatóbizottságának elnöke, majd hozzáfűzte, hogy a község az elmúlt években jelentős összegeket fordított a mezőgazdasági termelők támogatására.
– Az elmúlt 4 évben 17 millió dinárt fordítottunk erre a célra, s az idei évben további 8-at szeretnénk felkínálni önöknek annak érdekében, hogy termelésük még sikeresebb legyen – hangoztatta Majláth. Meglátása szerint a 118 pályázó bizonyítja, hogy a pályázat sikeres volt, és a támogatásokkal jó irányba mozdultak el. A szűkülő lehetőségek ellenére áldozni kell a mezőgazdaság felfejlesztésére, hogy az a termelők számára megélhetést biztosítson – mondta az elnök.