2024. április 25., csütörtök

Kirúgták a sztrájkolók vezetőit

Az adai Litostroj-Potisje cégben a sajtónyilatkozatok miatt felmondtak, és magánvádas feljelentést tettek a vállalati szakszervezet négy tagja ellen

Az adai Litostroj-Potisje cégben a sajtónyilatkozatok miatt felmondtak, és magánvádas feljelentést tettek a vállalati szakszervezet négy tagja ellen
Hétfőn elbocsátották a munkahelyéről a szlovéniai Litostroj Group tulajdonában lévő adai Litostroj-Potisje fémipari vállalat szakszervezeti bizottságának négy képviselőjét: Jovan Vukovot, Milivoj Tucakovot, Szitás Lajost és Tasi Józsefet. Az említett személyek a február 6. és 12. közötti munkabeszüntetés során a sztrájkbizottság tagjaként mintegy 170 sztrájkolót képviselve megfelelő munkakörülményeket, béremelést, a munkások utáni járulékok kifizetését és a kollektív szerződés aláírását követelték a cégvezetéstől.

A cél a munkások érdekvédelmének a felszámolása?

A cél a munkások érdekvédelmének a felszámolása?

Az Önálló Szakszervezetek Szövetségének Ada községi megbízottja, Miroslav Belančić elmondta: a cégvezetés február 22-én azzal az indoklással függesztette fel a munkahelyén, és tett magánvádas feljelentést a Szabadkai Alapfokú Bíróságon az említett személyek ellen, akiknek hétfőn fel is mondtak, hogy a sztrájkbizottság tagjaként adott sajtónyilatkozataikkal kárt okoztak a Litostroj-Potisje vállalatnak. A községi szakszervezeti megbízott szerint ezek alaptalan vádak, hiszen a négy férfi a vállalati szakszervezet és a sztrájkbizottság tagjaként is folyamatosan a szociális párbeszédre és a gondok megoldására törekedett a cégvezetéssel:
– A Litostroj-Potisje fémipari vállalat vezetősége egyoldalúan felrúgta a sztrájkbizottsággal kötött megállapodást. Ennek alapján a sztrájkbizottság tagjai visszakerültek a munkahelyükre, befejeződött a munkabeszüntetés, valamint megegyeztek a felek, hogy az elkövetkezőkben szociális párbeszéddel rendezik azokat a gondokat, amelyek a sztrájkhoz vezettek. A vállalati szakszervezet négy képviselője, az egykori sztrájkbizottság tagjai február 22-én kapták kézhez a felmondás előtti figyelmeztetést, valamint felfüggesztették őket a munkahelyükön, azzal az indoklással, hogy a már befejeződött sztrájk során sajtónyilatkozataikkal kárt okoztak a vállalatnak. Ezek szerint a felmondás előtti figyelmeztetésnek és a felfüggesztésnek semmi köze a munkahelyükön végzett jelenlegi munkájukhoz. Jovan Vukov formázó, Szitás Lajos modellasztalos, Milivoj Tucakov szerelő és Tasi József öntő is szorgalmas munkás. A legnagyobb bűnük az volt, hogy szakszervezeti tagként harcoltak a munkások jogaiért. A vállalati szakszervezet szerint is mindennek az a célja, hogy a Litostroj-Potisjéban felszámolják a munkások reprezentatív érdekvédelmi szervezetét. Bár a cégvezetéstől még aznap, február 22-én levében kértük, vonja vissza az említett eljárásokat – értesülésünk szerint ugyanezt megtette Ada község polgármestere is –, valamint azt javasoltuk, hogy a felmerült gondokat tárgyalásokon rendezzük. Ez azonban nem történt meg, hanem az említett személyekkel a cégvezetés hétfőn felbontotta a munkaszerződést – mondta Miroslav Belančić, aki hozzátette, hogy az ügy miatt értesítették az illetékes állami szerveket, valamint a tartományi szakszervezetben is mindent megtesznek a munkások érdekében, hogy visszakapják a munkahelyüket.