2024. március 29., péntek

Magyarok tüntettek a kárpátaljai Csapon

Több száz magyar nemzetiségű lakos tüntetett szombat este az ukrán–magyar határ melletti Csapon, miután a helyi polgármesteri hivatal megtagadta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi szervezetétől, hogy középületben tarthassa soros közgyűlését. A KMKSZ csapi alapszervezete a városvezetés eljárása elleni tiltakozásul a polgármesteri hivatal előtti téren tartotta meg idei közgyűlését, amelynek szónokai elítélték és magyarellenesnek nevezték a helyi hatalom intézkedéseit. Emlékeztettek arra, hogy a több mint felerészben magyar kisváros polgármesteri hivatala az utóbbi időben „sorozatban sérti meg a magyar lakosok kisebbségi jogait”.

Csap magyar közössége és a város vezetése között azt követően éleződött ki a feszültség, hogy a helyi önkormányzat tavaly ősszel elutasította a kisebbségbarát ukrán nyelvtörvény rendelkezéseinek helyi szintű alkalmazását. Az ukrán nemzetiségű polgármester retorzióval fenyegette meg a magyar regionális nyelvként történő elismerését szorgalmazó KMKSZ-aktivistákat és a fejleményekről beszámoló újságírókat.

A Csapon kialakult helyzetről Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, aki maga is felszólalt a tiltakozó megmozduláson, tegnap elmondta: szégyenteljes és eddig példa nélküli a csapi polgármesteri hivatal eljárása, amely mélyen sérti a helyi magyar őslakosság mellett a városért az utóbbi csaknem negyedszázadban nagyon sokat tett KMKSZ-t is. Elfogadhatatlan a szervezettel és a magyarokkal szemben alkalmazott megkülönböztetés már csak azért is, mert például a csapi iskolát alig néhány hónapja újították fel a Keleti Partnerség program keretében nyújtott magyarországi támogatás révén, a KMKSZ közreműködésével. Ugyanakkor biztató, hogy Csap magyarsága kész kiállni jogainak védelme mellett – fogalmazott.